Share
Ne pokušavajte da zaustavite kijanje

Ne pokušavajte da zaustavite kijanje

Muškarac koji je to uradio, nije se dobro proveo… Evo šta može da vam se desi.

Britanac koji je pokušao da zaustavi snažno kijanje završio je sa ozbiljnim povredama zbog kojih je jedva gutao i govorio.

Ako vam se kija, i pokušate to da sprečite „oprobanim“ metodom stiskanja nosa, u najgorem scenariju može da izazove rupturu zadnjeg zida grla, upozoravaju lekari nakon što je jedan muškarac iz Velike Britanije završio u bolnici s povredama toliko teškim da su lekari morali da ga hrane sondom za hranjenje.

Pacijent (34) je u bolnici proveo nedelju dana, kroz infuziju je primao jake antibiotike, da bi se sprečila infekcija povređenog tkiva, a skeniranjem je utvrđeno da u plućnim mišićima ima male mehuriće vazduha, piše britanski „Miror“.

„Pacijent je otpušten na kućno lečenje uz savet da izbegava zatvaranje obe nozdrve kad kija. Zaustavljanje kijanja blokiranjem obe nozdrve i usta je veoma opasno i trebalo bi ga izbegavati“, prenosi „Miror“ objašnjenje lekara.

Ovo je, naravno, ekstreman slučaj, ali ako sprečavate kijanje, može vam se desiti i niz sitnijih neprijatnosti.

Kada kijamo, vazduh se kreće brzinom do 160 kilometara na sat, a ako blokiramo „izlaz“, stvara se ogroman pritisak koji odlazi u uši, tako da može doći do naprsnuća ili pucanja bubne opne, privremenog gubitka sluha, vrtoglavice… Osim toga, može doći i do pucanja kapilara u očima.

Evo šta nam se dešava u telu kad kijamo:

 

Izvor: Mondo.rs