Share
I vagina može da atrofira: Vaginalna atrofija nastaje zbog nedovoljno seksa

I vagina može da atrofira: Vaginalna atrofija nastaje zbog nedovoljno seksa

Atrofija vagine jeste jedan od poremećaja koji nastaje usled nedostatka seksa. Ne dozvolite da vam se to desi jer ćete tako rizikovati niz problema koji se mogu odraziti na vaše kompletno zdravstveno stanje.

Verovali ili ne, vagina može ući u bolno stanje kada ponestane seksa, upozoravaju stručnjaci. Radi se o nastanku vaginalne atrofije ili suvoće polnog organa – vrlo čestom poremećaju koji se pojavi u nekom periodu života mnogih žena.

Simptomi uključuju peckanje, svrab, poteškoće s mokrenjem, bolan seks i pojavu iscedaka.

Postoji rešenje i kada muškarca nema u blizini – masturbacija. Stručnjaci naglašavaju da redovni orgazmi spašavaju stvar i održavaju tkivo vagine zdravim.

– Tada su puno manje šanse da će tkivo postati upaljeno, tanko ili suvo – tvrdi seksualna terapeutkinja, drLuiz Mazanti iz Londona.

Ona dodaje da seks sa partnerom ili bez njega, poboljšava protok krvi u intimnom području, što znači da više kisieonika dopire do vagine, a to jača njeno tkivo.

Osim što je dobar seks koristan za zdravlje vagine, blagotvorno deluje i na mentalno zdravlje žena – smanjuje rizik od razvoja depresije i povećava osećaj privlačnosti suprotnom spolu.

Doktorka Mazanti kaže da često čuje ljude kako govore da nemaju seksualni život jer nemaju partnera. Ona im savjetuje da vode ljubav sami sa sobom.

I masaža vagine pomaže

Doktorka Mazanti napominje da je masaža vagine vrlo korisna i ne bi je bilo loše uvrstiti u svoje životne rituale. Kao i tokom seksa ili masturbacije, masažom se poboljšava cirkulacija i dotok neophodne količine kiseonika.

Seks jednom nedeljno najmanje

Ako vodite ljubav sa partnerom ili sami sa sobom barem jednom nedeljno, to usporava starenje, produžava životni vek i poboljšava celokupno zdravlje, pokazala je studija istraživača sa jednog američkog univerziteta, piše Dejli Mejl.

 

Izvor: Besnopile.rs