Share
Oslobodite se umora pomoću namirnica koje vraćaju energiju

Oslobodite se umora pomoću namirnica koje vraćaju energiju

U tom smislu, u nastavku se nalazi spisak namirnica obogaćenih onim što će vas za kratko vreme, u vidu obroka ili napitka, podići “iz mrtvih”.

Spanać je povrće koje zadovoljava dosta dnevnih potreba za vitaminom K koji čuva zdravlje kostiju. Bogat je gvožđem pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Takođe, spanać je  dobar izvor luteina koji čuva vid.

Banana je voće prepuno kalijuma koji smanjuje osećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6, važnog za jačanje imuniteta i poboljšava rad mozga, kao i prehrambenih vlakana koja čuvaju probavu.

Cvekla je korenasto povrće s antiupalnim svojstavima i visokim procentom gvožđa i B vitamina. Ono što je dodatni plus jeste da se u 200 grama cvekle nalazi 440 miligrama kalijuma. Stručnjaci savetuju da u šejku ili smoothiju cveklu kombinujete s citrusima, poput narandže ili limuna, kako biste pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.

Puter od badema je bolji izbor od recimo kikiriki putera jer ima više vitamina E, kalcijuma i gvožđa. Zbog visokog procenta proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, a osigurava i osećaj sitosti tokom dužeg vremena.

Grčki jogurt ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcijuma koji garantuje jačanje kostiju i zuba.

Cimet je fleksibilan začin, što znači da se može koristiti u raznim kombinacijama, a studije pokazuju da reguliše krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola.

 

Izvor: Pressserbia.com