Share
Fejsbuk prvi put objavio načela privatnosti korisnika

Fejsbuk prvi put objavio načela privatnosti korisnika

Kompanija Fejsbuk je danas prvi puta objavila načela privatnosti i počela sa objavama obrazovnih videozapisa kako bi se pomoglo korisnicima da kontrolišu ko ima pristup njihovim informacijama, a u sklopu priprema za početak primene strogog zakona EU o zaštiti podataka.

Videozapisi će korisnicima pokazati kako da upravljaju podacima koje Fejsbuk koristi kako bi im prikazao oglase, kako izbrisati stare objave, kao i šta se događa s podacima kada izbrišu svoj korisnički nalog, pojasnila je putem bloga direktorka odeljenja za privatnost podataka u Fejsbuku privatnosti podataka Erin Igan.

Iz Facebooka, koji ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, napomenuli su da nikada pre nisu objavili načela, odnosno svoja pravila i načine obrade informacija korisnika.

Današnje objave znak su nastojanja kompanije da se pripremi pre nego što na snagu 25. maja stupi evropski zakon o zaštiti podataka (General Data Protection Regulation – GDPR), što će predstavljati najveće promene pravila u oblasti zaštite ličnih podataka od nastanka interneta.

Novi zakon predviđa da kompanije u roku od 72 sata moraju da prijave kršenja privatnosti podataka, kao i da omoguće korisnicima da izvuku i izbrišu svoje podatke.

– Svesni smo da ljudi koriste Facebook za povezivanje, ali ne želi svako da deli sve sa svima, uključujući i s nama. Važno je da imate izbora kada se radi o tome kako se koriste vaši podaci – napisala je Igan.

 

Izvor: Krstarica.com