Share
Softver otkriva kriminalne tendencije na osnovu crta lica

Softver otkriva kriminalne tendencije na osnovu crta lica

Stvorena je veštačka inteligencija koja analizom crta lica može razlikovati kriminalca od nedužne osobe!

Kako prenosi italijanski magazin „Štampa”, u pitanju je softver koji uspeva da pronađe zajedničke karakteristike na licima kriminalaca na osnovu kojih dalje može diferencirati kriminalce od drugih ljudi. Iako ovo deluje kao veliko dostignuće, brojne su kritike ovakvog pristupa.

Softver za prepoznavanje osmislio je Čezare Lombrozo, koji je i sam pokušavao da na osnovu fizionomije uoči kriminalce. Studiju koju navodimo ostvarili su Xiaolin Wu i Xi Zhang, istraživači sa Univerziteta Jiao Tong u Šangaju.

Naime, oni su skupili 1856 fotografija muškaraca iz Kine starosti između 18 i 55 godina. Fotografije su većinom bile skinute sa CV-jeva objavljivanih na internetu, dok je preostali deo materijala došao iz baze podataka Ministarstva za bezbednost Kine, i sastojao se od profila osuđivanih kriminalaca. Kada su naučnici napokon testirali algoritam, pokazalo se da je veštačka inteligencija bila sposobna da raspozna lica kriminalaca s tačnošću od 89%. Istraživači su potom izdvojili crte lica koje su bivale zajedničke svim zločincima: mali razmak između očiju, određeni ugao koji se formirao između nosa i usana, kao i oblik, odnosno iskrivljenost gornje usne.

Ova studija pokrenula je bitna etička pitanja, između ostalog i pitanje urođenosti kriminalnog ponašanja. Neki stručnjaci sumnjaju u pouzdanost softvera, i ističu da je rasuđivanjem prema fizionomiji vrlo moguće osuditi nedužnu osobu samo zato što se određene crte lica uklapaju u profil kriminalca koji konstruiše algoritam.

 

Izvor: Redinfoportal.com