Share
Da li su slušalice opasne po sluh?

Da li su slušalice opasne po sluh?

Ovo je pitanje koje veliki broj ljudi postavlja…

Da li možete da zamislite život bez slušalica. Slušalice su naša svakodnevna alatka koja nam omogućava da slušamo muziku i da se tako izolujemo od nepotrebnih zvukova u prevozu ili radnom mestu. Međutim, mnogo se priča o negativnim dejstvima slušalicama i o tome da one zapravo utiču na naš sluh i da ga oštećuju. Mi smo odlučili da se pozabavimo ovim pitanjem i da vidimo, da li je to zaista tako.

Istraživanja su pokazala da zvuk jači od 80 decibela može da štetno utiče na naš sluh. To je jačina blendera koji koristite da pravite šejkove i smutije. Iako većina vas izbegava toliko glasnu muziku, oni koji slušalice pojačavaju na maksimum mogu ozbiljno da oštete svoj sluh.

Ipak, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da sačuvate svoj sluh.

1. Ekvilajzer

Ekvilajzer možete skinuti za svaki računar ili telefon i on vam omogućava da podesite frekvencije muzike po vašoj želji. Mnogi muzku pojačavaju jer ne mogu da čuju sve delove lepo i čisito, a za takve stvari se koristi ekvilajzer koji će vam pomoći da jedne delove utišate, a druge pojačate.

2. Kvalitetnija muzika

Potrudite se da slušate muziku koaj je dobrog kvaliteta. Ne mislimo na žanr pesme, već na kvalitet snimka koji slušate. Ako je kvalitet čist i ako se dobro čuje, onda ćete moći da slušate istu muziku smanjenim tonom.

3. Kvalitetne slušalice

Slušalice dolaze sa različitim cenama sa i to sa razlogom. Zato je potrebno da pronađete slušalice koje vam pružaju dobar prenos zvuka koji je čist i kvalitetan. Ako slušalice krče i ako se ne čuju dobro, onda ćete morati da pojačavate ton, a samim tim ćete oštetiti sluh.

 

Autor: V.P.

Izvor: Muskimagazin.rs