Share
Znate li u kojim su godinama žene najzadovoljnije svojim izgledom?

Znate li u kojim su godinama žene najzadovoljnije svojim izgledom?

Proverite jeste li baš u toj dobi, morate li još malo pričekati ili su godine kad ste se osećale najbolje u svojoj koži i bile najzadovoljnije svojim izgledom već daleko iza vas.

Čini se da čak i samopouzdanje ima rok trajanja. Ali kada obično počnemo malo pesimističnije razmišljati o sebi, pogotovo ako ste žena?

Možda ste odmah pomislile na period koji se smatra „najboljim godinama“ u životu žena, na zrele 40-e kad nas malo šta može poljuljati, posebno ne osećaj o izgledu, ali čini se da to ustvari uopšte nije tako.

Kada onda samopouzdanje (kod žena) počinje opadati?

Na to su odgovorili rezultati jedne nedavne ankete provedene od strane organizacije Healthspan Nurture Replenish, kad su žene starije od 50 godina pitali u kojoj su se dobi osećale najzadovoljnije svojim izgledom.

Odgovor nije 40 već 33. Odnosno, oko 33. godine života.

Razlog zbog kojeg je najveći broj ispitanih žena istakao baš 33 godine bilo je njihovo zadovoljstvo opštim izgledom, odnosno, tada su imale optimalan broj kilograma i još uvek relativno ravan stomak. A dobrom osećaju pomagala je i činjenica da tad još nisu imale bore niti sede u kosi. Dakle, nešto što se baš ne može pripisati zrelim godinama, prenosi Index.

62 posto ispitanica reklo je da je debljanje bio glavni uzrok pada samopouzdanja, a na to su se počeli ređati i drugi uzroci – opuštenija koža, seda kosa i sve ružniji zubi.

Međutim, svi ti uzroci nisu razlog povremenog lošeg osećaja zbog vlastitog izgleda. To je ono kad se od jutra jednostavno ne osećamo dobro u svojoj koži, a za to obično, ili barem tako tvrdi 6 od 10 ispitanih žena, nisu krivi ni kilogrami ni bore ni žuti zubi, već loša frizura.

Toliko je njih priznalo da im loša frizura stvarno može pokvariti dan, čak i sada kad su starije, i tako uticati na pad samopouzdanja.

A da pad samopouzdanja nije nevažna stvar u životu, potvrdila je psiholog i autorka knjige The Menopause Maze, dr. Megan Erol (Arroll), koja kaže da, kad se osećamo loše u svojoj koži i nemamo dosta samopouzdanja, to samo dodatno pogoršava šanse da se opet osećamo dobro. Jer kad smo puni samopouzdanja onda imamo i više volje da učinimo još svašta dobrog za sebe, za zdravlje i lepotu. A kad mislimo samo najgore o sebi, tad nemamo volje čak niti popraviti stvar.

 

Izvor: Krstarica.com