Share
Evo šta naučnici kažu o štetnosti zračenja mobilnih uređaja!

Evo šta naučnici kažu o štetnosti zračenja mobilnih uređaja!

Tri različita istraživanja.

Foto: Profimedia

Studija sprovedena na Nacionalnom zdravstvenom institutu SAD, došla je do zaključka da normalno zračenje smartfona nije štetno po ljude. Da bi to dokazali, naučnici su grupu pacova ozračili 2G i 3G radiofrekvencijama. Rezultati su pokazali da im nije naškodila ni povećana doza radijacije.

U drugoj studiji, muški pacovi ozračeni 3G i 2G zračenjem dobili su rak na srcu, dok ženski nisu. U trećoj studiji ni ženke niti mužjaci nisu pretrpeli nikakav štetan uticaj po zdravlje, iako ih je ozračilo mnogo više radijacije nego što diktiraju standardi za mobilne uređaje.

U studiji koja je pratila razvoj potomstva, ženke i mladunci su imali smanjenu težinu, ali su narasli do pune veličine, a životni vek im je bio duži nego kod pacova koji nisu bili izloženi zračenju.

U komentarima studije naglašeno je da se iskustvo pacova ne može preslikati na ljude, s obzirom na to da su eksperimentalne životinje bile ozračene po celom telu, dok u slučaju ljudi zračenje najdalje ide od glave do bokova.

Takođe, treba naglasiti da testiranje nije bilo vršeno 4G frekvencijama, što znači da potencijalni rizik prouzrokovan 3G i 2G radiotalasima ne mora nužno biti u vezi sa LTE-om, prenosi Tportal.

Raspravi o štetnosti mobilnih uređaja tako se još ne nazire kraj. Laboratorijska istraživanja daju samo ograničene ili površne informacije, o čemu svedoče manje-više svi rezultati dugoročnih eksperimenata.

Jednio što najnoviji rezultati istraživanja dokazuju je to da izlaganje zračenju nema nikakvih kratkoročnih posledica.

 

Izvor: Srbijadanas.com