Share
Kako da razgovaramo sa sobom

Kako da razgovaramo sa sobom

Svakodnevno slušamo o važnosti veština komunikacije sa nadređenima, podređenima, kolegama, emotivnim partnerima, ili članovima porodice, ali retko razmišljamo o tome da je prvi korak uspeha, pa i uspešne komunikacije sa drugima, dobra komunikacija sa sobom.

Na primer, stalno zaboravljamo da na sve što nam se dešava zaista možemo uticati, te da je ono što nam u trenutku smeta ili nas opterećuje, najčešće ono što sami biramo.

Ako vas prijatelji ponovo pozivaju na večeru, a vi biste radije ostali kod kuće, vaše reči sebi bi trebalo da budu NE ŽELIM, a ne NE MOGU, jer kad malo bolje razmislite, upravo jeste tako, a vi se iz pozicije nemoćne žrtve premeštate na poziciju moći.

Takođe, pokušajte da zapažate koliko puta u toku dana čujete druge, ali i sebe, da izgovarate da je nešto strašno, a onda zastanite i iskreno odgovorite na pitanje – je li to zaista strašno?

Promenom samo ove dve navike načina na koji komunicirate sa sobom, možete promeniti izgled čitavog dana. Dakle – gotovo ništa nije strašno (iako je možda teško, izazovno, traženo, neočekivano, zahtevno….), a vi sami često ne želite, ili se bojite da bude ikako drugačije.

 

Izvor: Budoar.rs