Share
Slušanje vesele muzike podstiče kreativnost

Slušanje vesele muzike podstiče kreativnost

Ukoliko ne možete da se izborite sa problemom i u potrazi ste za načinom kako da ga rešite, predlažemo da razbijete tišinu uz malo dobre i vesele muzike. Prema istraživanju objavljenom u naučnom časopisu „PLoS One”, pesme sa „pozitivnim uticajem” podstiču pojavu inovativnih rešenja i utiču na kreativnost mnogo više od mirne i tihe pozadinske muzike.

Često se u nauci govorilo o prednostima i uticaju muzike na kognitivne sposobnosti, ali još uvek nije bio procenjen uticaj različitih muzičkih žanrova na kreativnost. Dva naučnika sa Univerziteta Radbaud u Holandiji i Univerziteta za tehnologiju u Australiji sprovela su istraživanje koje je podrazumevalo slušanje muzike i u kojem je učestvovalo 155 učesnika podeljenih u grupe.

Svaka grupa je slušala drugačiju vrstu muzike, definisanu kao umirujuću, veselu, onu koja se dovodi u vezu sa anksioznošću ili tugom, dok je peta, kontrolna grupa, radila u tišini. Pesme su razvrstane na osnovu emocija koje izazivaju (na pozitivne i negativne), kao i na osnovu nivoa uzbuđenja, odnosno fiziološke aktivnosti koju stvaraju.

Tokom slušanja ispitanici su morali da urade nekoliko testova koji su podrazumevali rešavanje problema. Inovativna i briljantna rešenja su pokazivala razvijeno divergentno razmišljanje, odnosno sposobnost razmišljanja izvan postojećih šablona. Sa druge strane, ispitanici koji su brzo došli do najočiglednijeg mogućeg rešenja dobijali su poene za konvergentno razmišljanje. Za razliku od drugih muzičkih kategorija, vesela muzika ‒ u ovom slučaju, klasična muzika koja izaziva pozitivne emocije i uzbuđenje ‒ pokazala se kao efikasnija od tišine u podsticanju originalnih ideja.

Ovo istraživanje nam otkriva da slušanje energične i vesele muzike može biti produktivno i podstaći kreativno razmišljanje u svim kontekstima. Zbog toga preporučujemo da tokom rada koji zahteva veći intelektualni napor pustite da vas Vivaldijeva „Četiri godišnja doba” ili Korsakovljev „Bumbarov let” svojim poletom i vrcavom energijom odvedu do rešenja.

 

Izvor: Redinfoportal.com