Share
Javni čas muzičkih radionica u Nišu, kao najava projekta Nova Era Jazzera

Javni čas muzičkih radionica u Nišu, kao najava projekta Nova Era Jazzera

Štek House i Udruženje Porodična Filharmonija, u saradnji sa Nišville Jazz Festivalom 2018 i uz podršku Pozorišta Lutaka u Nišu, 02. marta 2018. godine organizuju:

Javni čas muzičkih radionica, kao najavu projekta Nova Era Jazzera

Od 06. marta 2018. god ova dva udruženja pokreću petomesečni projekat Nova Era Jazzera koji će pružiti priliku svim devojčicama i dečacima uzrasta od 7 do 17 godina da nauče zašto, ali i kako zavoleti i izvoditi muziku.

Projekat #NovaEraJAZZera čini serija muzičkih radionica i javnih nastupa polaznika. Cilj ovog projekta je muzičko i sociološko opismenjavanje u vidu lakšeg pristupa muzičkoj literaturi i praksi.

Promotivna radionica sadržaće predavanje o opštim elementima muzike kroz istoriju i teoriju muzike. Akcenat će biti na kulturi slušanja muzike:

  • šta slušamo, u kojim prilikama i koliko se danas izdvaja vreme za slušanje muzike
  • muzika kao sociološki fenomen koji ne poznaje granice nacionalnih i teritorijalnih podela i služi kao univerzalni jezik.

Takođe ćemo pokušati da napravimo paralelu između muzike afroameričkog porekla i muzike sa našeg govornog područja.

U poslednjem delu radionice prijavljeni polaznici imaće priliku da kroz konkretne primere sviranja bliže upoznaju bluz i džez i da se oprobaju u istim.

Radionice će se odvijati u prostorijama Oficirskog doma, što nam je omogućila Kancelarija za mlade Grada Niša.- navode organizatori.

Ovaj događaj je humanitarnog karaktera i ulaz na ovaj događaj biće obeležen donacijom kao podrška našim sugrađankama sestrama Bašović, koje imaju 13 i 11 godina, a boluju od retkog genetskog oboljenja Fridrajhova ataksija, sa kojim žive više od decenije.

Njihovo lečenje podrazumeva skupe lekove, koje porodica nabavlja iz Sjedinjenih Američkih Država, jer ih u Srbiji nema, kao i čest dolazak terapeuta koji radi sa njima, a koji, naravno, puno košta. Udruženje Porodična filharmonija pokrenulo je akciju prikupljanja novca za ove devojčice, jer im je novac potreban kako bi mogle da odu na lečenje u Nemačku.

Akcija traje skoro dva meseca i u akciju su uključeni i Univerzitet Singidunum – Centar Niš i Dečija akademija sporta/ DAS Niš.

Javni čas će voditi Željko Ljubić i Bojan Bojković koji već četiri godine vode, u sklopu Nišville Jazz festivala, Jazz for kids binu, a Željko Ljubić je i organizator Nišville Work shopa.

Organizatori su:

  • Štek House, koji već četiri godine organizuje cikluse besplatnih muzičkih radionica za decu i mlade i
  • Udruženje Porodična filharmonija koje se bavi organizacijom brojnih radionica i seminara za roditelje i decu.

Pozivamo vas da popunite ovaj obrazac, najkasnije do 01.03. i tako prijavite svoje klinceze i klince od 7 do 17 godina za učešće u radionicama.

 

Autor: Media Press