Share
Zašto su borovnice prekrivene belim prahom?

Zašto su borovnice prekrivene belim prahom?

On zapravo znači nešto jako dobro, obratite pažnju na to prilikom sledeće kupovine.

Misterija zašto su borovnice uvek pokrivene belim prahom kada ih kupujete je konačno rešena, a na vaše zadovoljstvo, taj beli prah kojim su posute je potpuno prirodan.

Beli voštani premaz koji se lako skida kad ga operete naziva se „cvet“ i tu je da bi štitio plodove od oštećenja i bolesti

Met Tebit je otkrio zašto ove sitne voćke imaju taj beli premaz kada je bio u poseti plantažni borovnica u Poljskoj. Ta plantaža, svake godine distribuira oko 500 tona borovnica Ujedinjenom Kraljevstvu.

– Ovaj beli premaz se naziva cvet i štiti borovnice. On je priridan i u njega nije dodato ništa veštačko, a služi da zaštiti voće od spoljašnjih oštećenja.- rekla je Agata Makijevič, vlasnica farme.

Taj „cvet“ je poznatiji kao epikularni vosak, pomaže voću da se odbrani od gljivica i bakterija. Svo voće je prekriveno ovim slojem, ali su borovnice tamne pa se na njima više primećuje.

Zapravo, kada kupujete borovnice, trebalo bi da birate one na kojima je ovaj beli prah uočljiviji jer to znači da su one svežije. Sveže borovnice su i malo teže kada ih držite u ruci, jer su pune soka.

 

Izvor: Republika.rs