Share
‘Irie FM’ na festivalu PozitivNI 1. juna u Nišu

‘Irie FM’ na festivalu PozitivNI 1. juna u Nišu

Jedan od najpopularnijih bendova u regionu, beogradski sastav “Irie FM” nastupiće na ovogodišnjem festivalu PozitivNI u petak 1. juna u parku Čair. Bend će nastupiti prvi put na festivalu ali i prvi put u Nišu. PozitivNI i ove godine ostaje veran tradiciji da svojim posetiocima celokupan program daruje besplatno tako da će osmeh i pozitivno raspoloženje biti ulaznica za ovaj koncert.

“Irie FM”; foto: Nemanja Đorđević – Balkanrock.com

Irie FM bend čini osmočlana ekipa: Vukašin Marković, Slobodan Jovanović, Ana Protulipac, Uroš Milojević, Nikola Spasić, Sava Miletić, Dejan Nestorović i Ivan Radivojević okupljena oko zajedničkog cilja – stvaranja muzike sa ukusom! 
Vukašin Marković – frontmen benda je kako kaže, posle dugo godina, konačno našao ćup sa zlatom koji je veći i značajniji od onog iz čuvene serije “Porodično blago”. Tada je, kroz lik mladog Bebana otkrivao glumu, međutim, kaže da je odavno muzika u njegovom životu definitivno preuzela primat. Sa Vukašinom u liniji stoje diskretni heroji, drugari koji dele svakodnevicu i aktivno oblikuju ovaj bend. Tu su i kada se tegli oprema – i kada se deli lova. Žanrovski, koreni zvuka benda Irie Fm i njihovog prvog albuma “Skills Of The Youths” (“Veštine mladih”) se nalaze na području karipskog mora i londonske podzemne železnice, vešto zamotanog u kaput sa Kalenić pijace.

Na krilima ovog izdanja i Rototom takmičenja 2012. godine, bend je proglašen za najbolji mladi evropski reggae bend u Evropi, u konkurenciji od preko 600 bendova. Kao nagradu, bend je osvojio turneju po Evropi uz “prime-time” satnice na najvećim reggae festivalima, gde je imao prilike da svira sa svim velikim imenima iz domena reggae muzike.

Vukašin Marković; foto: Nemanja Đorđević – Balkanrock.com

Novi materijal benda, je nadasve drugačiji prvenstveno zbog pesama na maternjem jeziku, ali je i žanrovski “roots reggae” pravac obogaćen uplivima drugih muzičkih ukusa kao što su disco, afrobeat, funk i drugi. Time bend crpi svoje uticaje iz više sfera, stavljajući ovaj put akcenat na kulturološki bližu formu teksta, što se pokazalo kao veoma pozitivna promena. Više svirki van zemlje nego u zemlji, evropska priznanja, i turneje po Evropi i Indiji, su dokaz kvaliteta Irie Fm-a, ali i bude želju da se ovaj bend češće pojavljuje na domaćim prostorima.

Irie Fm je bend novog pop zvuka iz Beograda. Meša različite tradicionalne pristupe pop muzici, i povezuje ih, bez mnogo osvrta na žanr, tako da zvuk benda varira od pesme do pesme. “Multi-task” muzičari, kreativci, okupljeni oko jedne ideje – kreiranje “nove” muzike koja ima direktan pristup svojoj publici.

Ovogodišnji PozitivNI festival održaće se od 31. maja do 3. juna 2018. godine.

Video:

 

Video materijal: Radio-televizija Srbije

Autor: Media Press