Share
Kako da smanjite nervozu na poslu

Kako da smanjite nervozu na poslu

Verovatno vam se desilo da se osećate umornim i pod stresom već na početku nedelje. Pomisao da je već vreme da se vratite svakodnevnim obavezama čini da se zatvorite i da poželite da ne ustajete iz toplog kreveta. Međutim, postoji nekoliko načina kako da izbegnete ovaj problem.

Kako biste pobedili svakodnevnu nervozu i moguću averziju prema poslu, koja prerasta u pravi sindrom, Red Info Portal donosi nekoliko saveta koji će vam pomoći da se opustite.

Pažljivo ukrasite svoje radno mesto. Korisno bi bilo da imate vazu sa cvećem crvene boje, jer ona pozitivno utiče na radnu energiju. Možete da ubacite i neku umirujuću sliku ili neki predmet koji vas asocira na nešto vama drago.

Ukoliko su problem napeti odnosi sa kolegama ili šefom, potrudite se da budete samokritični. Probajte da pričate sporije i manje, kako biste izbegli javljanje nesuglasica.

Savladajte umetnost „isključivanja“. Dozvolite sebi pet minuta odmora nakon sat vremena rada. Ovo će vam veoma pomoći da osvežite mozak i da nastavite sa radom sa mnogo više energije. Ovih pet minuta iskoristite za šetnju, telefonski razgovor sa prijateljem ili za slušanje muzike.

Naučite da kažete ne. Ne radi se o tome da odbijete da radite, ali ukoliko imate puno posla, treba da odlučite koje stvari su vam primarne.

Trudite se da ne sedite dugo u istoj pozi, pomerajte se što češće. Dugo sedenje može izazvati probleme sa mišićima i cirkulacijom. Malo vežbajte, istegnite vrat, noge i neka vam to postane navika.

Naučite da se smejete i zbijate šale na poslu. Ispričajte neki vic, pošaljite i primite mejl od vašeg druga. Možete se šaliti i u društvu pretpostavljenih, ovo će vam pomoći da stvorite prijatniji ambijent na poslu.

Budite pažljivi po pitanju tračarenja na radnom mestu. Razmislite pre nego što kažete nešto što bi moglo da uvredi nekog od vaših kolega.

Ukoliko na poslu nemate propisana pravila oblačenja, obucite garderobu u kojoj ćete se osećati prijatno.

Tokom radnog vremena probajte da uradite neki lakši fizički posao. To će vam pomoći da održite vaše telo u formi.

Neka vam uvek pri ruci bude krema za ruke, kako biste se izmasirali malo. Videćete da ćete se osećati dosta opuštenije.

Ne dozvolite da vam odlazak na posao preraste u noćnu moru. Pronađite motivaciju i budite optimistični u svakoj situaciji. Ne zaboravite da se radujete malim stvarima, vikendu i zasluženom odmoru.

 

Izvor: Redinfoportal.com