Share
Uskoro obavezna registracija korisnika pripejd SIM kartica u Srbiji

Uskoro obavezna registracija korisnika pripejd SIM kartica u Srbiji

Odbor Skupštine Srbije smatra da je neophodna registracija korisnika pripejd SIM kartica

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti ocenio je da je neophodno ubrzati donošenje novog zakona o elektronskim komunikacijama kojim će se uvesti obavezna registracija korisnika pripejd SIM-kartica, i “regulisanje” broja SIM kartica jednog lica kod jednog operatora.

U saopštenju posle sednice navodi se da su članovi Odbora ukazali na potrebu izmene Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji, da bi se pravno uredila specifična organizaciona struktura, radno-pravni status i položaj pripadnika Agencije.

Odbor je utvrdio i Izveštaj o izvršenom nadzoru nad radom službi bezbednosti 2017. godine, u čijem zaključku se navodi da su postupale profesionalno, u skladu sa zakonom i u okviru ovlašćenja, i da su sva “relevantna saznanja, procene i analize o bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama pravovremeno dostavljene svim nadležnim državnim organima”.

Članovi Odbora su prilikom nadzornih poseta i kontrole rada službi bezbednost, ustanovili da nije bilo propusta i nezakonitosti prilikom primene ovlašćenja za primenu posebnih postupaka i mera za tajno prikupljanje podataka propisanih zakonom.

 

Izvor: Srbijadanas.com