Share
Držanje za ruke kao lek protiv bola

Držanje za ruke kao lek protiv bola

Pored svega što ono sa sobom nosi, savremeno doba nam donosi i mnoga otkrića koja svima olakšavaju život. Ipak, najbolje od svih je otkriće da se ono što nam je potrebno skriva u nama samima. Jedno takvo istraživanje nam pokazuje da se lek protiv bolova nalazi u ljudima, odnosno u njihovoj međusobnoj interakciji.

Istraživanje koje je sprovedeno na američkom Univerzitetu u Koloradu, potvrdilo je da pored toga što je držanje za ruke znak prisnosti, ono može biti i lek protiv bola. Studija otkriva da je efekat dovoljno snažan da smanjuje osećaj bola koji je nastao usled dodira toplog metala i ruke. Ovo se dešava i muškarcima i ženama, ali čini se da pripadnice lepšeg pola postižu bolje rezultate u istraživanju. Ova studija je objavljena u naučnom časopisu PNAS ( eng. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) i u londonskom časopisu Tajms (The Times).

Neuronaučnici, sa Univerziteta u Koloradu, tvrde da empatija može da se prenese čulnim kontaktom. Kada se par drži za ruke, cerebralni talasi putuju istim ritmom i na taj način oni stres i bol lakše podnose. Američki naučnici potvrđuju da što se par više voli, to je efekat jači. Smanjenje bola je bilo jače kod parova koji imaju bolju povezanost moždanih aktivnosti. Sa druge strane, muž i žena koji su nesrećni u braku ne mogu očekivati da će držanje za ruke smanjiti osećaj fizičkog bola. 22 heteroseksualna para, starosti između 23 i 32 godine, učestvovala su u ovom eksperimentu. Držanje za ruke je smanjilo intenzitet bola za 34%. I eksperiment u kojem su učestvovale životinje, dao je sličan rezultat. Teza naučnika iz Kolorada jeste ta da se prilikom držanja za ruke u telu ispuštaju hemijske supstance koje smanjuju bol.

Sa ovim se ne slažu svi naučnici. Flavija Manćini, sa Univerziteta u Kembridžu, kaže da dodir može pomoći, ali jedino što je u tom slučaju značajno jeste društvena konekcija, odnosno osećanje da nismo sami sa svojim bolom.

Sledeći put kada budete imali bolove, možda ne bi bilo loše da prošetate parkom sa voljenom osobom, držeći se za ruke. Svakako ćete uživati u šetnji, a postoji mogućnost da vam bolovi oslabe. Ukoliko tehnika ne deluje, lako možete produžiti do obližnje apoteke.

 

Izvor: Redinfoportal.com