Share
Koliko trebate da trčite da biste bili zdravi

Koliko trebate da trčite da biste bili zdravi

Naučnici su otkrili koliko je potrebno da trčimo kako bismo ostali zdravi i rezultati su nas iznenadili…

Vežbanje je vrlo važno i to svi znaju, ali danas se većinom sve svodi na teretanu i u tome i jeste problem. Ako nemaju pare za teretanu, ljudi odbijaju da vežbaju, što je potpuno pogrešan pristup. Zbog toga je trčanje veoma važno ako želite da budete zdravi i da budete u kondiciji. Za trčanje se često kaže da je najbolja vežba, jer utiče na velike grupe mišića, pomaže cirkulaciji i ubrzava metabolizam. Ako želite da budete zdravi onda se morate posvetiti trčanju, jer su naučnici utvrdili da je ova vežba neverovatno korisna i da čini da ljudski život bude dugotrajniji i bolji.

Dobra stvar sa trčanjem je činjenica da tu vežbu možete raditi bilo gde. Bitno je samo da trčite. Ako volite prirodu i vazduh, šumovit kraj ili obala reke je savršena destinacija. Ako ipak želite da budete blizu kuće, onda dva kruga oko kvarta takođe nisu loša vežba.

Za nedelju dana je dovoljno da istrčite samo 10 kilometara što nekima neće predstavljati ni zagrevanje. Ovo samo pokazuje koliko je trčanje zdravo i koliko pomaže, čak i kada je minimalno.

Naučnici su naglasili da je trčanje od 20 do 30 minuta dva puta nedeljno dovoljno da vas aktivira i da vas učini zdravijim i da je to savršena doza trčanja koja će vam obezbediti fizičku aktivnost, ali će vam ostaviti i vreme za druge stvari.

Međutim, istraživači su takođe skrenuli pažnju i onima koji trče svaki dan i koji prelaze velike kilometraže. Oni su rekli da trčanje može imati negativan uticaj ako se previše forsira, tako da se stvara veliki prtisak na srce i druge organe. To znači da više trčanja ne znači zdraviji život, tako da je bitno da pronađete svoju meru i da se držite tempa koji prija vama i vašem telu.

 

Autor: V.P.

Izvor: Muskimagazin.rs