Share
‘Naša planeta, naša odgovornost’ u organizaciji Udruženja ‘Štek House’ iz Niša

‘Naša planeta, naša odgovornost’ u organizaciji Udruženja ‘Štek House’ iz Niša

Udruženje “Štek House” iz Niša povodom obeležavanja Svetskog dana planete Zemlje, 20. aprila od 10 do 14 sati u parku Čair naprostoru Eko-učionice pored Dečijeg kulturnog centra, organizovaće javni događaj “Naša planeta naša odgovornost”.

Cilj događaja je spoj kreativnosti, umetnosti i ekologije; foto: “Štek House”

Udruženje „Štek House“ organizovaće niz aktivnosti koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, popularizaciju i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine kroz kreativnost i edukaciju, i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za zaštitu životne sredine. Želeli bismo da istaknemo značaj mladih u oblasti zaštite životne sredine i da istaknemo da svako, na lokalnom nivou, može doprineti cilju očuvanja životne sredine. – navode organizatori.

Projekat “Naša planeta, naša odgovornost” je do sada obuhvatio niške srednjoškolce u okviru fokus grupa na kojima su mogli da izraze svoje stavove na temu ekologije i zaštite životne sredine, kako oni vide goruće ekološke probleme i koje su njihove ideje za rešavanje problema. Drugi deo projekta je osmišljen u okviru kretivnog i umetničnog izražavanja na ovu temu.

Proslava dana Planete zemlje biće obeležena sledećim aktivnostima:

Grupa „Naslikam ti facu i telo“ će deci i mladima oslikavati lica ekološkim i prirodnim motivima svim metodom body paint-a, učenici srednje Umetničke škole iz Niša će raditi na oslikavanju platna-murala na temu ekologije sa našom mladom umetnicom Dunjom Ćirić. Slika će biti poklon udruženja Štek house Gimnaziji 9. maj u Nišu. Sugrađani će moći da ostavljaju poruke na velikom panou, a najmlađi sugrađani da više nauče o ekološkoj kulturi kroz informativne radionice sa recikliranim materijalima. Biološko društvo dr Sava Petrović imaće niz edukativnih radionica na temu zaštite biljnog i životinjskog sveta. Gljivarsko društvo Niš imaće prezentaciju o jestivim i otrovnim gljivama.

U slučaju kiše, realizacija aktivnosti biće u holu Dečijeg kulturnog centra u Nišu.

Projekat je finansijski podržan ods trane Sekretarijata za zaštitu životne sredine Niš.

O organizaciji:

„Štek House“ predstavlja multidisciplinarnu platformu sa ciljem unapređenja života mladih, podrške u realizaciji njihovih ideja, spajanje edukativne, kulturne, ekološke, stvaraličke ali i komercijalne aktivnosti. To podrazumeva organizaciju izložbi, predavanja, radionica, promocija, koncerata i edukativnih programa. Takođe se zalaže za umrežavanje mladih iz Niša sa mladima iz drugih gradova ali i državama u okruženju u cilju podizanja svesti i zagovaranja dijaloga na različite teme koje predstavljaju problem mladih na Balkanu. „ŠtekHouse“ promoviše pozitivnost, kreativnost, humanost, volonterizam, mlade i talentovane ljude.

 

Autor: Media Press