Share
Kako da ‘oživite’ vezu?

Kako da ‘oživite’ vezu?

Kada ste dugo u vezi, u nekom trenutku sasvim izvesno upadnete u kolotečinu. Ali, postoji nekoliko jednostavnih načina da oživite vezu.

Ukoliko je među vama postojala, ili još bolje – ako među vama postoji ljubav, ne gubite nadu da sve može da bude kao nekad. Veza ne mora da bude dosadna samo zato što je duga, a evo nekoliko načina kako da ponovo uživate u uzbudljivoj vezi.

Razmislite na čemu ste zahvalni

Niko od nas nije savršen, to je sasvim jasno, a prema zakonu privlačnosti, uvek ćete primećivati više ono na šta se fokusirate – mane ili vrline, izbor je na vama.

Drugim rečima, ako se koncentrišete samo na ono što ne valja u vašoj vezi ili u ponašanju vašeg partnera, sve su šanse da ćete se u tome toliko izgubiti da ćete prevideti da u svemu tome ima išta dobro.

Zato, ako ste upali u kolotečinu, podsetite se svih dobrih stvari. Setite se zašto ste uopšte zaljubili u svog partnera, napišite na papir sve njegove kvalitete. Na primer, možda vas nervira što partner nema naviku da prljavu odeću odmah baci na pranje nego je ostavi na stolici, ali setite se i svih drugih kućnih poslova koje radi. Razmislite o tome kako vas uvek podržava kada je reč o poslu, kako vas zasmejava kada niste raspoloženi, kako se ponaša prema vašoj deci ako ih imate…

Kada se setite svih tih lepih stvari, povezanost sa partnerom će ubrzo oživeti. Zajedno napravite viziju za budućnost

Veoma je važno da imate iste ciljeve. Oni ciljevi koje ste imali na početku veze možda su se u međuvremenu promenili, pa je vreme da postavite nove.

Stručnjak za veze Selina Šu predlaže da svako od vas napiše na papir šta je to što želite da postignete u životu. Zatim razgovarajte o tome šta želite individualno i izdvojite aspekte na kojima možete da radite zajedno.

Ako se pitate zašto je važno da se fokusirate na individualne i zajedničke ciljeve je da biste bili svesni šta svako od vas želi da postigne. Takođe, to će pomoći da podržite jedno drugo u individualnim ciljevima.

Uostalom, ako ne izdvojite vreme za tako nešto, vaša veza će lako “poklopiti” vaše snove, pa nijedno od vas neće biti zadovoljno.

Zajedno učite nešto novo

To ne mora da bude nikakav skup hobi. Ukoliko, na primer, oboje volite da pijete vino ali ne znate mnogo o vinima, možete da potražite stručne tekstove na Internetu ili da kupite knjigu pomoću koje ćete zajedno naučiti više o tome.

Tako ćete provesti kvalitetno vreme zajedno i nećete razmišljati o svakodnevnim stvarima, već ćete uživati u nečemu što oboje volite, a tako ćete ponovo uspostaviti bliskiji odnos.

Razmišljajte izvan okvira kad je reč o sastancima

Mnogi parovi, kada su u dugoj vezi, više i ne izlaze na sastanke. Ali, veoma je važno da barem jednom nedeljno izađete negde zajedno. Opet, to ne mora da bude nikakav skup sastanak, dovoljno je da izađete zajedno u šetnju, a možete i da ostanete kod kuće da gledate film. Uopšte nije bitan “tip” sastanka, već samo to da zaista to vreme posvetite jedno drugom.

Ako niste tip koji voli da izlazi uveče, možete, na primer, da izađete na kafu subotom ujutru – dakle, nebitno je kad i gde, to zavisi od vas.

Osim toga, nije loše da se dogovorite da naizmenično organizujete te sastanke – jedne nedelje partner, jedne nedelje vi. Ili, na primer, možete da se dogovorite da jednom mesečno uživate u nečemu novom, tako da onaj koji organizuje to iznenađenje ništa ne otkrije partneru. To će dodati malo uzbuđenja.

Imajte na umu da se uzbuđenje u vezi neće održati samo od sebe. Morate neprestano da radite na tome da vezu održite život i zato je veoma važno da izdvojite vreme za nešto u čemu oboje uživate.

 

Izvor: Pressserbia.com