Share
Psi mogu da nanjuše lažova!

Psi mogu da nanjuše lažova!

Često se kaže da je pas čovekov najverniji i najbolji prijatelj, te se pretpostavlja da su iz tog razloga upravo psi među najčešćim kućnim ljubimcima ljudi. Nekada je zanimljivo da prevarite psa, da se pretvarate kao da mu bacate loptu kako biste ga usmerili u pogrešnom pravcu, ali istraživanja pokazuju da se psi ne daju prevariti. Naime, jedno novo istraživanje pokazalo je da čovekov najbolji prijatelj brzo ukapira kome ne treba verovati i pre ili kasnije počinje da ignoriše tu osobu u potpunosti.

Ovo nije prvo istraživanje koje je otkrilo jačinu intuicije psa. Još jedno istraživanje poslednjih godina otkrilo je da psi uočavaju razliku između veselih i ljutitih izraza lica čoveka, i znaju kako da se ponašaju u skladu sa njima, čak iako delimično razumeju osećanja na osnovu tih izraza. Istraživanje objavljeno u časopisu Animal kondišn (Animal condition) objašnjava detalje kako psi znaju kada neko laže. Istraživači vođeni Akikom Takaokom, sa Japanskog univerziteta u Kjotu, testirali su 34 psa u tri runde. U prvoj rundi su emotivno pokazivali psima gde se krije hrana, i tako dobili njihovo poverenje. U drugoj rundi isti istraživači su lagali pse pokazujući im prazne činije. U trećoj rundi istraživači su ponovo pokazali činiju sa hranom, ali psi nisu više reagovali, što pokazuje određeni nivo nepoverenja ili barem konfuzije u vezi sa razumevanjem mesta na kome se nalazi hrana.

Kako bi tačno otkrili o čemu se radi, istraživači su doveli jednog novog istraživača kog psi ne poznaju. Ta nova osoba emotivno je pokazala činiju sa hranom i psi su ponovo reagovali dobro. Takaoka je za BI-BI-SI njuz (BBC News) rekao da je socijalna inteligencija pasa razvijenija nego što smo mislili. Ta socijalna inteligencija je evoluirala na selektivni način čitavog života pasa zajedno sa čovekom. To objašnjava zašto su psi toliko spremni da poveruju na prvu loptu. Za razliku od divljih pasa, domaći (kućni) psi se delimično oslanjaju na čoveka i od njega dobijaju informacije o ambijentu. Oni traže dugotrajnost u toj informaciji i ukoliko ljudi pokažu nepoverenje, oni se mogu uplašiti ili postati agresivni. To objašnjava zašto se psi čiji su vlasnici kontradiktorni ili ih „zadirkuju” često ne ponašaju normalno.

Istraživači savetuju da budemo iskreni prema psima. Psi razumeju naš govor tela, emocije i zasigurno će nam uzvratiti poverenje i bezuslovnu ljubav. I, za razliku od ljudi, psi će uvek biti tu za nas!

 

Izvor: Redinfoportal.com