Share
Zašto izgubimo apetit kad se zaljubimo?

Zašto izgubimo apetit kad se zaljubimo?

Krenete do prodavnice po kafu, vraćate se sa mlekom. Legnete da spavate, ali vam jedna misao to ne dozvoljava. Smeškate se i ne slušate nikoga oko sebe. Ne možete ni da jedete, ni da pijete. Kada vam se dese ovakve stvari, znači da ste počeli da se zaljubljujete ili ste već u odmaklom stadijumu zaljubljenosti do ušiju. Zašto nemamo apetit, a do juče smo mogli da pojedemo dupli obrok, pa i dezert nakon toga? Naučnici daju objašnjenje!

Kada se zaljubimo, naš mozak povećava lučenje dopamina, noradrenalina i fenetilamina (PEA). Pojačano lučenje ovih hormona ostavlja posledice. Osećamo da nam je puls ubrzan, uzbuđeni smo, imamo nesanicu, ali nemamo apetit. Upravo PEA, hemijska supstanca čija je struktura slična strukturi anfetamina, stvara ljubavni entuzijazam. Ne zna se tačno kako ovaj neurotransmiter utiče na gubitak apetita, ali njegova eksplozija u našem organizmu u periodu zaljubljivanja stvara veliku količinu energije i emotivno uzbuđenje.

Na biološkom nivou, ipak, ljubavni stres je hemijska stvar. U početnim fazama, kada žudimo za drugom osobom, ali kada odnos još uvek nije uspostavljen, organizam je preplavljen hormonima stresa. Radi se o klasičnom treperenju srca, koje je osetio svako ko se ikada zaljubio, a koje je često propraćeno osećajem toplote, crvenilom u licu, šakama koje se znoje. Naše reakcije su u tim trenucima često iznenadne, nekontrolisane i potpuno neočekivane.

Potom, kada nas Kupidon nanišani svojim strelama, na mesto tih drhtaja dolazi euforija: ljubav, kada je uzvraćena, postaje ogromna, luda, neumorna. Energija koja nam oduzima želju za snom, koja nam ublažava osećaj umora, takođe nam smanjuje apetit. Na neki način se osećamo kao da nam je ljubav dovoljna hrana. Čak je i Dante, koji nije znao ništa o hemiji ljubavi, patio od odsustva apetita kada se zaljubio u Beatriče.

Kada osetite da vam se vrti u glavi, obrok menjate kafom ili čokoladicom. Ne ustručavajte se, već pozovite nekoga ko vam ne da mira i zbog koga nemate apetita na doručak, a onda se u šetnji zasladite uz omiljeni sladoled.

 

Izvor: Redinfoportal.com