Share
Da li je uspeh zaista stvar slobodne volje, ili čiste sreće?

Da li je uspeh zaista stvar slobodne volje, ili čiste sreće?

Koje životne uspehe možemo smatrati isključivo svojim sopstvenim postignućem? Ovim pitanjem bavi se filozof Galen Stroson u svojoj najnovijoj knjizi „Things That Bother Me“.

Svi će se složiti da dete, koje je nasledilo ogromno bogatstvo od roditelja, ne može da se smatra zaslužnim za ono što poseduje.

Ali, šta ako je neko izuzetno bogat, a dotle je stigao isključivo zahvaljujući svojoj inteligenciji?

Morao bi da bude dovoljno srećan da bude rođen inteligentan, smatra Stroson.

A šta ako niste rođeni inteligentni, već su vas roditelji odgojili tako da postanete sposobna, samodisciplinovana osoba?

Morali biste da imate dovoljno sreće da imate takve roditelje, koje svakako niste mogli sami da birate. Isto važi i za dobre učitelje, piše Gardijan.

Ali, šta ako ste sami sebe naučili samodisciplini?

Opet je reč o sreći – sam vaš karakter, koji opet niste birali, pogodan je kultivisanju takve osobine.

Lista se nastavlja – u kakvom god životnom položaju bili, tu ste stigli zahvaljujući određenom sledu događaja na koji niste vi imali uticaja. Čak i da ste sve postigli sami, morali biste da budete tip osobe koji je sposoban za tako nešto.

Ako počnete da se vraćate unazad, doći ćete do početne tačke u kojoj nema vašeg ličnog upliva.

Uznemiravajući zaključak koji se nameće jeste da osoba, koja je rođena u siromaštvu, bez roditelja, i koja je uspela da završi fakultet i postala uspešna, svoj uspeh duguje onoj istoj sreći kao dete bogatih roditelja sa početka priče.

Ili, kako je to Stroson formulisao: „Sreća guta sve.“

Nije, dakle, samo vaš društveni položaj stvar sreće, već i vaša ličnost, i vaše sposobnosti.

Čak i da seksizam i rasizam jednog dana budu iskorenjeni u društvu, sve slučajnosti vezane za vaše rođenje neće značiti ništa manje. Društvo možda više neće biti seksističko i rasističko, ali će sve okolnosti vezane za vaše rođenje i dalje biti zaslužne za sve u vašem životu, smatra Stroson.

Iz te perspektive, moglo bi se reći da slobodna volja – ne postoji.

 

Izvor: B92.net