Share
Seks bez obaveza i njegove posledice

Seks bez obaveza i njegove posledice

Seks bez obaveza može da dovede do mentalnih oboljenja, barem tako tvrdi časopis the Journal of Sex Research.

Istraživanje koje je sprovedeno između 4.000 studenata (onih koji su priznali da skaču iz kreveta u krevet sa nepoznatim osobama), pokazalo je da su ispitanici doživeli pad zadovoljstva životom za 10%, 15% skoka u depresiji i 17% povećanja opšte anksioznosti. To je veoma loša vest, ako uzmemo u obzir rezultate istraživanja koja pokazuju da je čak i blagi mentalni stres može da poveća rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara za 29%.

Da li je seks razlog?

Kako tvrdi koautor istraživanja, dr Melina Bersamin sa California State University u Sakramentu, neozbiljni seks možda nije krivac za ove mentalne poremećaje. Razlog tome krije se u činjenici da depresivni, anksiozni i nezadovoljni ljudi imaju veću verovatnoću da se upuste u seks na jednu noć. I svi ispitanici su u ovom istražvanju su bilio od 18 do 25 godina stri, što su psihološki veoma nežne godine, upozorava dr Bersamin.

Međutim, bez obzira na vaše godine “seksualna krivica”, odnosno osećaj ankn što ste prespavali kod neke random devojke, može da vam se dogodi, a ranija istraživanja su pokazala da seksualni odnos sa nekim koga ne vidite u vezi može značajno da poveća ovaj osećaj.

Pravila neobaveznog seksa

Dobro, ukoliko ste pročitali sve do sad i dalje ne odustajete od svojih namera, barem zapamtite ova četiri pravila: potvrdite saglasnost, upotrebite zaštitu, budite otvoreni o svojoj seksualnoj prošlosti i proverite da li i vaša “prijatejica za jednu noć” ima iste želje u krevetu kao i vi. Naimen, prema novom istraživanju časopisa Journal of Personality and Social Psychology, devojke su podjednako otvorene prema neobaveznom seksu ukoliko misle da će se dobro provesti.

 

Izvor: Pressonline.rs