Share
Ryanair: Let iz Niša do Stokholma

Ryanair: Let iz Niša do Stokholma

Od kako je u septembru 2016. godine pustila svoj prvi let u Srbiji, Niš-Berlin (Šenefeld), irska niskobudžetna avio kompanija Ryanair je u svoju mrežu letova sa niškog aerodroma Kontantin Veliki uvela i još četiri evropske destinacije: Milano (Bergamo), Dizeldorf (Weeze), Bratislava (Stefanik), a od 31. oktobra 2017. godine, omogućila nam je i direktan let do Švedske, uvođenjem linije Niš-Stokholm (Skavsta), po vrlo pristupačnoj ceni.

Stokholm, ili, kako ga još zovu, kraljevski grad, važi za jedan od najlepših gradova Evrope, i kažu da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovaj grad se nalazi na istočnoj obali Švedske, a sagrađen je na četrnaest ostrva, povezanih mostovima. Svoju lepotu duguje, između ostalog, i čudnoj kombinaciji kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. Već ove poslednje dve rečenice su dovoljne da zagolicaju radoznalost svakog turiste.

Pored turističkih pobuda koje bi nas mogle naterati da posetimo Stokholm, tu je i podatak da u Švedskoj živi blizu 150.000 Srba, pa je to još jedan razlog zašto je već prvi let pokazao opravdanost ove linije.

Cena Ryanair karte od Niša do Stokholma

U zimskom periodu, letovi iz Niša do Stokholma su se odvijali svakog utorka i subote, a od 24. marta ove godine, započela je letnja sezona, pa do glavnog grada Švedske možete putovati četvrtkom, od 20:10h, i nedeljom, od 10:10h. Let traje nepuna tri sata. Povratak iz Stokholma se odvija istim danima, s tim da je termin za četvrtak 17:00h, a za nedelju 07:00h.

Dok je u promotivnom periodu cena karte do Stokholma iznosila gotovo smešnih 5 evra, sa razvojem linije, ta cena je, naravno, počela da varira od 20 evra, odnosno 3.540 dinara za kartu u jednom pravcu, pa na dalje. Cena karte, kao i u drugim low-cost kompanijama, zavisi od brojnih faktora, kao što su, recimo, datum kupovine karte, datum rezervacije i količina prtljaga koji nosite. Drukčije rečeno, što ranije rezervišete i kupite kartu, što manji prtljag ponesete, cena karte za sve Ryanir letove će biti povoljnija.

Za svaki Ryanair-ov let, pa tako i za ovaj do Stokholma, važi da je u cenu karte uračunat mali ručni prtljag, težine do 10kg i dimenzija 55x40x20cm, uz koji je dozvoljeno poneti još jedan, manji ručni prtljag, težine takođe do 10kg i veličine 35x20x20cm. Svaki prtljag koji prevazilazi pomenute dimenzije i težinu, mora se dodatno platiti, i to 10 evra po kilogramu, a o tome se možete detaljnije informisati na zvaničnom sajtu Ryanair-a.

Ipak, naknada za prevoz dodatnog prtljaga može biti znatno jefitnija ukoliko se plati prilikom kupovine avionske karte.

Ryanair paketi ili kako da karta do Stokholma bude još povoljnija

Plus paket podrazumeva putnu kartu, mogućnost da ponesete čekiranu torbu od 20kg, kao i dve manje kabinske torbe i rezervisano sedište, a u ovaj paket uračunata je i priortetnost ukrcavanja.

Flexi Plus paket obuhvata sve što i Plus paket, s tim što dobijate i mogućnost da dan ranije, ili dan kasnije promenite termin letenja ili destinaciju, što se inače dodatno naplaćuje.

Family Plus paket je zaista najpogodniji za porodice, s obzirom na to da podrazumeva mogućnost da ponesete dve čekirane torbe od 20kg, dve manje, kabinske torbe, prioritetnost ukrcavanja, kao i besplatna sedišta za decu.

Dodatna plaćanja za let do Stokholma

Dodatna plaćanja obuhavataju razne pogodnosti, poput dodatnog prostora za noge, biranja sedišta, kupovine opreme za bebe, sportske i muzičke opreme. Zamena avionske karte, kao i termina letenja se takođe dodatno plaćaju, pa obratite pažnju na to.

Napomenućemo i da, ukoliko ne želite da ostanete bez svojih higijenskih i kozmetičkih sredstava, bolje je da se potrudite da pre leta svu tečnost koju nosite ograničite na 100ml i spakujete u posebne providne kese za zatvaračem.

Takođe, zabranjeno je unositi u avion predmete poput pincete ili makazica. Imajte u vidu i da Ryanair svojim putnicima ne omogućava da sa sobom povedu i svoje kućne ljubimce.

Sve ove restrikcije, koliko god da se čine preteranim, zapravo su neophodne u cilju što bezbednijeg leta. Stvar je u tome da Ryanair-ovi avioni nude dosta veći broj sedišta, pa samim time prevoze i dosta veći broj putnika u poređenju sa najvećim brojem aviona drugih low-cost kompanija. Upravo zbog toga, irska avio kompanija zahteva što manje opterećenje prtljaga.

Rezervacije karata se obavljaju onlajn, i proces je vrlo jednostavan. Potrebno je samo da koristite Visa ili Master kreditnu karticu za plaćanje. Potom, bording karte koje dobijete prilikom rezervacije i plaćanja obavezno morate odštampati i poneti sa sobom na aerodrom, jer, ukoliko to ne učinite, kazna za nedonešenu bording kartu može iznositi i do 30 evra.

Ryanair novosti

Uvek se unapređivati je glavni moto niskobudžetne avio kompanije Ryanair, i jasno ukazuje na njihovu ambiciju da otvaranjem novih linija, optimizacijom poslovanja i stvaranjem još boljih i povoljnjih uslova za putnike. Prema tome, od ove avio kompanije u budućnosti svakako možemo očekivati još destinacija u ponudi, a za sada se najavljuju Pariz, Oslo, Moskva i Istanbul.

Imajte u vidu i da Ryanair nudi mogućnost da se iz Niša, linijom do Berlina povežete sa još nekoliko evropskih destinacija: Moskva, Brisel, Madrid, Kopenhagen, London, kao i pomenuti Oslo i Pariz.

Ukoliko se odlučite za ovu opciju, letove i termine možete kombinovati onako kako vama najviše odgovara. A dok ne dobijemo direktne Ryanair-ve letove do pomenutih gradova, ta opcija uopšte ne zvuči loše.

U svakom slučaju, gotovo sasvim je izvesno da će u budućnost broj odredišta do kojih će saobraćati avioni iz Niša nastaviti da raste.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs