Share
PozitivNI festival – od 31. maja do 3. juna u Nišu

PozitivNI festival – od 31. maja do 3. juna u Nišu

Ako vam neko govori o najposećenijoj manifestaciji u južnoj Srbiji, o jedinom street art festivalu koji spaja sve oblasti umetnosti, znajte da vam priča o festivalu PozitivNI! U toj priči o nama, možete čuti i da je ovaj festival nastao kako bi probudio duh urbanog Niša koji je devedestih godina prošlog veka ostao zakopan negde u Dušanovoj, u ulici koja pamti najbolje svirke u gradu. PozitivNI su tu da taj duh vrate gradu, u njegovu slavu, i na njegovoj slavi! Zapravo, termin održavanja festivala određen je tako da se poklapa sa datumom gradske slave – dana Svetog cara Konstantina i carice Jelene koji se obeležava 3. juna.

Ove godine, festival će po prvi put trajati 4 dana, i to na dve lokacije – park „Čair“ i Dušanova ulica. Spajaćemo klasicizam i alternativu, preplitati sport i muziku, pozorište i izlete, kroz interakciju ćemo učiti o svetu umetnosti, a onda pravu umetnost i slušati! A sadržaji, pitate se, kome su namenjeni? PozitivNI su tu za svakog, od 1 do 101! Ovo je mesto gde će svaka osoba naći nešto njoj zanimljivo, lepo i vredno divljenja. Dobro došli!

Dan 1: 31. maj

KlasičNI – Park Čair, 18-22h

Prvog dana slavimo prošlost! Šta je to ostalo u istoriji, ko je to ostavio, kako je izgledalo, kako je zvučalo? Sve možete saznati šetajući se Čairom, gde će biti postavljeni razni punktovi organizovani po istorijskim epohama, zatim kamerni sastavi, solisti i instrumentalisti, radionice, a okolo će šetati i glumci sa kostimima koji su nam stigli pravo iz klasicizma!
Uveče nas očekuje i veliki koncert klasične muzike, kojim ćemo otvoriti ovogodišnji PozitivNI festival.

Dan 2: 1. jun

AlternativNI – Park Čair, 18-01h

Ovaj dan rezervisan je za modernu umetnost. Posetioci će moći da se upoznaju sa stripom, grafitima, body art-om, alternativnim plesom, džez baletom… A takođe će moći i da se oprobaju u svemu tome! U večernjem programu će na bini „Čair“ nastupiti bendovi „IRIE FM“ i „Zemlja gruva!“, a na bini „Mostić“ deset, na konkursu izabranih, bendova rok i alternativne muzike.

Dan 3: 2. jun

RadosNI – Park Čair, 10-20h

Celodnevni program biće posvećen umetnosti za decu i u izvođenju dece i mladih, kao i svim aktivnostima koje će zabaviti najmlađe. Organizovane su radionice različitog sadržaja, kao i celodnevni nastupi najmlađih muzičara, plesača, pevača, horova i orkestara. Osim toga, jedni od najpoznatijih jutjubera imaće svoj nastup, ni manje ni više nego Yasserstain!

NIški – Dušanova ulica, 18-01h

Oživljavamo duh dobrog, starog urbanog Niša iz osamdesetih godina,kako bismo mlađim generacijama pokazali kako je tih godina Dušanova ulica bila stecište pozitivnog gledanja na život, ulica naprednih shvatanja i mesto sakupljanja mladih toga doba. Biće organizovane izložbe stripova i ploča, zatim revija, a biće i slikara i portretista. Sa zalaskom sunca, očekuju nas koncerti izuzetnih tribjut bendova – „Amy’s House“ (tribute to Amy Winehouse) i „The GIFT“ (tribute to David Bowie)!

Dan 4: 3. jun

PrirodNI – Park Čair, 10-20h

Poslednji dan festivala obeležićemo velikim zajedničkim izletom u Čairu. Biće to dan u znaku porodice, sporta i rekreacije, gde će svi posetioci moći da se igraju i zabave uz različite rekvizite i treniraju sa sportistima niških sportskih klubova koji će održati celodnevni trening sa posetiocima. U zdravom telu, osim što je duh zdrav, on je i pozitivan!

Dođite da zajedno slavimo ljubav, sreću, umetnost, igru, sport i prijateljstvo! Vidimo se uskoro na najpozitivNIjim lokacijama u gradu, a do tada, ne zaboravite… Sve je moguće kad smo pozitivNI!

Foto: Pozitivni.rs

Autor: Mediapress.rs