Share
Kako brzo obrisati sve podatke sa računara i pametnih telefona?

Kako brzo obrisati sve podatke sa računara i pametnih telefona?

Ako se spremate da prodate, poklonite ili prenamenite računar ili pametni telefon, svakako morate da se pobrinete za to da prethodno sa njih uklonite sve vaše podatke. Evo kako to možete da uradite.

Zašto obično brisanje nije dovoljno?

Računari imaju ugrađene alate za brisanje datoteka, ali oni često ne obave posao do kraja ili dovoljno temeljno, a ponekad određeno vreme čuvaju obrisane datoteke na drugim lokacijama. To je ponekad korisno (pogotovo kad nešto slučajno obrišete), ali ne i kada želite potpuno čist disk, s kojeg nije moguće vratiti podatke koje je sadržao.

Zašto formatiranje nije dovoljno?

Formatiranje diska dobar je način brzog uklanjanja velikih količina podatata s diska. Postoje dve metode, ali nijedna ne
garantuje potpuno brisanje podataka jer postoje brojni softverski alati pomoću kojih je moguće vratiti podatke čak i nakon punog formatiranja.

Softverski alati za potpuno brisanje

Postoji više softverskih alata pomoću kojih možete besplatno da ‘očistite’ disk. Na primer, Darik’s Boot and Nuke pogodan je za brisanje hard-diskova, dok Active@ KillDisk nudi više različitih mogućnosti brisanja i prilično je temeljan.

Kako obrisati podatke na hard-disku na Macu (OSX Maverick i noviji)

Isključite uređaj. Zatim ga ponovno uključite i brzo zajedno pritisnite tastere Cmd i R, pre nego što čujete zvuk pokretanja računara. Držite tastere pritisnutim dok se ne pojavi ekran OSX Utilities. Možda će prvo od vas tražiti odabir jezika. Zatim u meniju odaberite opciju Disk Utility. Odaberite disk koji želite da formatirate i klinite na dugme Erase pri vrhu prozora. Potvrdite da želite da brišete podatke i kliknite na Erase.

Kako obrisati podatke na SSD-u

SSD-ovi su nešto komplikovaniji od standardnih hard-diskova, pa zato prvo proverite šta proizvođač preporučuje. Moguće je da ćete naći alat namenjen upravo obavljanju tog zadatka. Ako vam to ne pođe za rukom, isprobajte alate poput PartedMagic.

Kako obrisati podatke na iPhoneu (iOS 10.3.3 i noviji)

Za brisanje podataka na iPhoneu otvorite Settings, pa tab General. Skrolujte do opcije Reset i odaberite je. Biće ponuđeno više mogućnosti resetovanja. Odaberite Erase All Content and Settings. Potvrdite da to želite u prozoru koji će se pojaviti i iPhone će obrisati sve što nije vezano za glavni sistem datoteka.

Kako obrisati podatke na Androidu (Nougat 7.1.2 i noviji)

Za brisanje podataka na pametnom telefonu s operativnim sistemom Android otvorite Settings, pa pritisnite dugme Backup & reset. Potražite Factory data reset. Odaberite Reset phone i sačekajte dok ne završi.

 

Izvor: Itnetwork.rs