Share
Naša psiha iza nesvesnih žvrljotina na papiru

Naša psiha iza nesvesnih žvrljotina na papiru

Ne uspevate da razumete određenu stranu vaše voljene osobe? Jedva čekate da otkrijete pravu prirodu kolege koji sedi pored vas? Želeli biste predstavu o tome kakva je devojka koju posmatrate pored vas u vozu? Vaša radoznalost može biti zadovoljena i to na način na koji ne biste mogli ni da pretpostavite. Evo kako – dovoljno je samo da uhavtite nekoga dok žvrlja razne oblike i šare po papiru. To može biti neka skica, trouglovi, lavirint, spirala ili zvezdica i slično. Ono što nas zanima i što će nam dati odgovore nije esetska vrednost tih crteža, već ono što se krije mnogo dublje iza njih.

Žvrljotina, ili kako bi se na grčkom reklo „skarabos“, je mrlja mastila koja govori dosta o nama, pre svega o našoj podsvesti, našim sećanjima, željama ali i traumama. To crtanje je jedan vid kreativnog „ventila“, koji često svedoči o stanju naše duše. Podsetićemo vas da je čak i čuveni psiholog Jung savetovao crtanje kao opuštajuću aktivnost za borbu protiv insomnije.

Godinama u nazad je mnogo toga pisano o ovoj originalnoj i skoro primitivnoj manifestaciji ljudske psihe, koja ne prestaje da okupira psihologe širom sveta. Međutim, nedavno se pojavila i jedna knjiga, za koju možemo reći da predstavlja detaljno upustvo kako da dekodiramo ono što naša duša ne uspeva da verbalizuje. Naslov knjige je „Žvrljotina – linija ujedinjenja između nas i naše podsvesti“ (Lo Scarabocchio – Il tratto di unione fra noi e il nostro inconscio), autorke Marize Paskero (Marisa Paschero), grafologa specijalizovanog za jezik simbola, takođe i interpretaciju rukopisa (čak i u sudstvu), gde potvrđuje identitet osobe ili autentičnost dokumenata. U ovoj knjizi autorka uz pomoć čiste logike analizira sve moguće implikacije sponatnih crteža, skreće pažnju na mnoge tipologije i objašnjava njihovu proceduru i prednosti – od dekorativnih linija do oniih figurativnih, od potpuno asptraktne skice do one geometrijske, od uvijenih oblika do onih ugaonih ili onih koji se ponavljaju. Na osnovu ove knjige, može se reći da svaka žvrljotina sadrži u sebi jedan slučajni deo, koji je odvojen od konačne objektivnosti, ali i jedan namerni, koji je povezan sa našom podsvesti. Na taj način podsvest nešto govori o sebi i to bez rizika da ostane skroz ogoljena.

Ova knjiga Marize Paskero je bogata ilustracijama, zahvaljući kojima možemo bolje razumeti opise skica o kojima je reč i sa lakoćom propratiti znakove koji su glavni indikatori osobine podsvesti. Pomoću takozvanog „indeksa žvrljatora“ u knjizi, možete naći lik koji vas najviše interesuje ili pak krenuti od samih crteža i upoznavati se sa njihovom simbolikom. Takođe, uz pomoć ove knjige možete otkriti i tajne karaktera nekih poznatih ličnosti ili, na primer, možete razmišljati o prelepim skicama ptica Leonarda da Vinčija, koje su ga inspirisale u njegovim pručavanjima letenja. Možete čak ući i u meandre psihe još jednog genija, Artura Remboa, koji se uvek vraćao svojim cik-cak šarama.

Verovatno vam se nekad desilo da žvrljate po papiru kada vam je dosadno. Sada ste videli da, kao i svi ostali neverbalni znakovi, i ti crteži koje nesvesno nacrtate mogu otkriti vaše glavne osobine i da vam putem njih vaša podsvest šalje određene signale i poruke. Zato, ako do sada niste ovakvim crtežima pridavali mnogo značaja, sledeći put se udubite u njih, jer tako možete saznati mnogo toga o vama samima, ali i o drugima.

 

Izvor: Redinfoportal.com