Share
Rezultati potvrdili: Ova vrsta aktivnosti odlično čuva zdravlje mozga

Rezultati potvrdili: Ova vrsta aktivnosti odlično čuva zdravlje mozga

Vežbanje nogu važno je za zdravlje mozga i nervnog sistema, navodi se u najnovijem istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da neurološko zdravlje zavisi od signala koje mišići nogu šalju do mozga, i obrnuto.

Rezultati istraživanja dali su nove pokazatelje zašto pacijenti s bolešću motornog neurona, multiplom sklerozom, atrofijom mišića kičmenog stuba i drugim neurološkim bolestima brzo dožive pogoršanje nakon što njihova pokretljivost postane ograničena.

Smanjenjem vežbanja telo sve teže proizvodi nove nervne ćelije koje omogućavaju čoveku da se prilagodi na stres i izazove u životu.

“Naše istraživanje je pokazalo da ljudi, koji ne mogu da rade vežbe s opterećenjem, kao što su pacijenti u postelji, pa čak i astronauti na produženim svemirskim putovanjima, ne samo da gube mišićnu masu, nego se menja i hemija njihovog tela na ćelijskom nivou. Takođe, to značajno utiče na njihov nervni sistem”, izjavila je Rafaela Adami s Univerziteta u Milanu u Italiji.

Tokom istraživanja je miševima onemogućeno korišćenje njihovih zadnjih šapa, dok su prednje mogli da korisite.

Eksperiment je trajao 28 dana, a miševi su nastavili normalno da jedu i žive. Ograničavanje aktivnosti je rezultovalo smanjenjem neuronskih matičnih ćelija za 70 odsto u odnosu na miševe koji su koristili sve četiri šape.

Ograničavanje aktivnosti dovelo je do smanjenja količine kiseonika u telu, što je stvorilo anaerobnu sredinu i promenilo metabolizam.

Istraživanje pokazuje koliko važnu ulogu ima kretanje.

“Nije slučajno to što ljudi treba da budu aktivni, hodaju, trče, čučnu da sednu, koriste nožne mišiće za podizanje i slično. Neurološko zdravlje nije jednosmerna ulica, gde mozak naređuje mišićima”, dodala je Ademi.

 

Izvor: B92.net