Share
Letovanje u Grčkoj: 7 aktivnosti koje ne bi trebalo propustiti na Halkidikiju

Letovanje u Grčkoj: 7 aktivnosti koje ne bi trebalo propustiti na Halkidikiju

Sa svoja tri atraktivna poluostrva, koja sa severa kopna uranjanju u dubine Egejskog mora,sa prelepom prirodom i tihim plažama od kojih mnoge nose plavu zastavicu, Halkidiki predstavlja jedno od  blaga grčkog letnjeg turizma. 550 kilometara duga obala, kristalno čista voda, borove šume koje pružaju izuzetnu prirodnu hladovinu i mnoga druga prirodna bogatstva čine područje Halkidikijajednim od najlepših pejzaža u Grčkoj. Osim toga, sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem i običajima koji se sporo menjaju, Halkidiki svojim posetiocima nudi atmosferu koja odiše tradicijom.

Iako među turistima koji dolaze u Grčku iz zapadnih zemalja Halkidiki još uvek nije toliko atraktivan, za domaće turiste, kao i za nas Srbe, poluostrva Atos, Sitonija i Kasandra su omiljene letnje destinacije u Grčkoj.

Zašto volimo Halkidiki? Zato što nam je najbliži, nudi sve što je potrebno za vrhunski odmor, a severni Grci su uvek dobri domaćini Srbima. Pored toga, na Atosu se nalazi Sveta Gora  i na njoj naša najveća pravoslavna svetinja, manastir Hilandar. I najzad, letovanja na Halkidikiju su povoljna.

Na pitanje šta posetiti na Halkidikiju nije lako odgovoriti, i teško da bi sve to moglo da stane u jedan tekst, ali ovde ipak izdvajamo 7 lokacija koje obavezno treba obići.

#1 Aristotelov park, Stagira

Na severozapadnom ulazu u opštinu Stagira-Akantos, odmah pored prelepog istorijskog sela Stagira, naićićete na čuveni Aristotelov park. Stagira se nalazi između dva poznata letovališta Stavrosa i Jerisosa, na 90 km istočno od Soluna. Smeštena podno Arginolofosa, na oko 500 metara nadmorske visine, predivna lokacija ovog parka je odabrana 1956. godine kada je na nju postavljena impozantna Aristotelova statua.

Aristotel, jedan od najvećih umova staroga veka i zapadne civilizacije uopšte, rođen je 384. godine pre Nove ere baš u Stagiri.Na lokaciji današnjeg parka ne nalazi se samo spomenik postavljen u čast Aristotela, već je to tematski i interaktivni park kojiposetiocima pruža mogućnost da dođu u kontakt sa fizičkim fenomenima koje je Aristotel istraživao i opisivao u svojim radovima, pre svega u delu „Fizika“.

#2 Pećina Petralona

Pećina Petralona se nalazi na oko kilometar od sela Petralone, na nadmorskoj visini od oko 300 metara. Udaljena je 50 kilometara istočno od Soluna. Otkrili su je meštani sela 1959. godine, kada je u unutrašnjosti pećine pronađena lobanja koja je pripadala praistorijskom čoveku, kao i ostaci medveda, pantera, slonova, nosotra i mnogih drugih životinja. Istraživanja su pokazala da je lobanja pronađena u pećnini stara oko 700.000 godina i da pripada najstarijem ikada otkrivenom evropskom čoveku. Ako želite da saznate sve detalje o ovome, posetite muzej koji se nalazi pokraj pećine.

Posetioci takođe imaju mogućnost da se dive impresivnim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, jer je pećina otvorena za turiste od 9h do 16h tokom zime, odnosno do 18h za vreme letnje sezone. Ne propustite.

#3 Vinske ture na Halkidikiju

Razne agencije nude ture za degustaciju vina u malim lokalnim vinarijama, uz koje obično ide i ručak u tradicionalnim seoskim taveranama, kao i obilazak nepreglednih vinograda.Vinogradikoji se obilaze u turama stacionirani suu bliziniPoligirosa, glavnog grada Halkidija, kao i kod tradicionalnog grada Epanomi,čiji obilazak predstalja dodatnu opciju na ovim kratkim vinskim izletima.Obavezno posetite Arneu koja će vas očarati elegantnim vinogradima, vinarijama i vinskim podrumima.

#4 Uranopolis

Uranopolis je jedno od najvažnijih odmaralištana severu Atosa, istočnog prsta Halkidikija, smešten pod planinom Atos, kao zadnje odredište pre ulaska u monašku državu Svetu Goru. Turistima su na raspolaganju mnoge pogodnosti, koje osim obale i prelepog mora uključuju kvalitetne restorane, sobe za iznajmljivanje i apartmane.

U toku letnjeg perioda iz Uranopolisa svakodnevno postoje organizovana krstarenja do zapadne strane planine Atos koja pružaju posetiocima mogućnost da vide neke od svetogorskih manastira.U „gradu  na nebu“ (grčki: Uranopolis),možete pazariti tradicionalne lokalne proizvode poput maslinovog ulja, vina, meda ili rakije cipuro, a poseban doživljaj predstavljaju relaksirajući momenti u malim ribarskim tavernama. Osim toga, možete napraviti pešačku turu do obližnjih brda prekrivenih bujnim maslinjacima i borovim šumama.

#5 Vurvuru

Vurvuru, Sitonija, je idealna letnja destinacija sa prelepom plažom, kristalno čistom vodom, gustom šumom u pozadini i ukupno 9 ostrvceta koja se nalaze nedaleko od obale na 13 km dugom potezu od Vurvurua do istorijskog gradića Agios Nikolaos. Prošetajte stazama impozantnog Itamos-a i posetite staro ribarsko mesto gde možete da uživate u neopisivom zalasku sunca. Sobe za iznajmljivanje pored plaža, fine male taverne koje nude svežu ribu i vrhunski barovi na plaži, kompletiraju sliku ovog predivnog letovališta na Sitoniji.

#6 Istražite podvodni svet Egejskog mora

Halkidiki ima odlične ronilačke lokacije, anajbolje mesto za ljubitelje podvodnog sveta je verovatno Paliouri, smešten na krajnjoj južnoj obali Kasandre. Voda je u celoj oblasti kristalno čista, sa bogatim podvodnim svetom. Između ostalog, ako zaronite u Egej ovde možete videt najraznovrsnije primerke oktopoda i morskih jegulja. U gradu se nalaze i dva poznata ronilačka kluba, čiji članovi veoma dobro poznaju čitavu oblast, tako da vam mogu predložiti najbolja mesta za ronjenje i pružiti vam svaku drugu vrstu pomoći ako ste početnik.

#7 Uživajte u sportovima na vodi u Haniotiju

Na samo 15 km od Paliourija nalazi se i živopisni Hanioti, jedno od najpoznatijih letovališta na Kasandri. Gradska plaža u Haniotiju nudi sve uslove za aktivnosti na vodi, kao što je surfovanje i jedrenje na dasci, skijanje na vodi, a takođe je veoma popularan i parasailing. Ako ste na porodičnom odmoru sa decom, možete iznajmiti pedaline. Ukolikopak želite da odete jedan korak dalje, možete iznajmiti ronilačku opremu i istražiti podvodni svet Haniotija.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs