Share
Kako se pravilno koriste kontraceptivne pilule?

Kako se pravilno koriste kontraceptivne pilule?

Vrste kontraceptivnih sredstava su razne i sve su približno efektivne, od 85% do 98,9% zaštite od neželjene trudnoće. Kontraceptivne pilule predstavljaju jedan od najsigurnijih kontraceptiva koji ima mnogo više prednosti od mana.

U ovom tekstu ćemo govoriti o tome kako kontraceptivne pilule funkcionišu, kada treba početi sa njihovom upotrebom, kao i kako utiču na menstrualni ciklus. Pokrićemo i druge najčešće nedoumice, kao što su negativne strane pilula i šta utiče na smanjenje dejstva.

Šta je pilula za kontracepciju i kako funkcioniše?

Kontracepcijske pilule spadaju u hormonalna kontraceptivna sredstva. Hormoni koji se nalaze u piluli se već prirodno nalaze u ženskom telu, a to su: estrogen i progesteron.

Ova sredstva za kontracepciju funkcionišu na tri osnovna načina:

  • Sprečavaju ovulaciju,
  • Čine da sluz postane gušća, čime sperma teže prodire do materice i
  • Ne dopuštaju sluzokoži u materici da dovoljno zadeblja, te tako sprečavaju razvoj jajne ćelije.

Ova tri faktora zajedno neprestano deluju i time znatno smanjuju mogućnost za trudnoću. Naime, prema podacima, kontraceptivne pilule štite 98,9% od trudnoće ako se pravilno koriste. Procenat se smanjuje na 92% ukoliko je korišćenje neredovno.

Pod pravilnim korišćenjem se podrazumeva ispijanje jedne pilule prema uputstvu i uvek u isto vreme. Ne može se dovoljno naznačiti koliko je važno svaki put istovremeno popiti pilulu. Na ovaj način će telo svakodnevno primati jednaku količinu hormona, što će ga držati u balansu, a tako je zaštita najveća.

Koje pakovanje pilula odabrati?

Pilule za kontracepciju se proizvode u pakovanju od 21 ili 28 pilula. U čemu je razlika?

Na našem tržištu se najviše prodaju tradicionalne pilule koje se ispijaju 21 dan mesečno. Nešto novijeg datuma su ove od 28. Konkretne razlike u efektu nema.

Proizvođači su utvrdili da žene mnogo češće zaboravljaju uzeti pilulu pravilno kada piju pakovanja od 21 pilule. Kada koristite ove pilule pijete ih, dakle, tri pune nedelje bez prestanka, onda napravite pauzu od nedelju dana. Kada se pauza završi započinjete sa novim pakovanjem i tako u krug. To znači da, ako ste počeli sa uzimanjem pilula u sredu, poslednju pilulu ćete popiti u utorak. Posle pauze od nedelju dana, novu kutiju ćete početi da koristite opet od srede. Ako pravilno koristite pilule uvek ćete početi sa ispijanjem pilule istog dana u nedelji.

U roku od tih 7 dana kada je pauza, javiće se krvarenje. Kada prođe 7 dana obavezno načinjete novo pakovanje, bez obzira je li i dalje krvarite ili ne.

Kod pilula koje se ispijaju 28 dana nema nikakve pauze, one se bez prestanka piju svakog dana u isto vreme. Kada popijete poslednju pilulu iz kutije sledećeg dana odmah nastavljate sa novom. Od tih 28 pilula, 21 zapravo sadrži hormone, a ovih 7 su placebo i u sebi imaju neke vitaminske dodatke.

Pored toga, novije pilule više nemaju istu dozu hormona. One pokušavaju da što više prirodno prate lučenje hormona koje je drugačije u različitim fazama ciklusa. Zato postoje pakovanja sa dve, tri ili četiri faze.

Možete videti kojem tipu vaše pilule pripadaju po njihovoj različitoj boji, koliko boja ima toliko ima i faza. Ako je cela tabla jednobojna, to znači da imate jednofazične pilule.

Kako početi sa korišćenjem pilula i kako one utiču na menstrualni ciklus?

Pilule mogu da pijusamo devojke i žene koje su već dobile prvu menstruaciju i koje su seksualno aktivne. Ovo je pre svega kontraceptivno sredstvo, ali može se koristiti i kao lek za hormonske poremećaje. Zato se nekad prepisuju devojkama koje nisu seksualno aktivne, ali im je potrebno regulisati hormone.

Samo vam ginekolozi mogu prepisati pilule i uvek se sa njima morate posavetovati ukoliko nameravate da počnete da ih koristite. One se mogu kupiti i bez recepta u bilo kojoj apoteci u Srbiji. Međutim, to se nikako ne preporučuje, jer se nemože unapred znati koja vrsta pilula odgovara organizmu.

Prepočetka korišćenja se moraju obaviti određene analize. Uradite krvnu sliku i analizu hormona obavezno. Takođe, važno je i da znate koja je vaša lična i porodična anamneza. Sve ovo utiče na vrstu pilula koja je odgovarajuća za vas.

Menstrualni ciklus i pilule za kontracepciju su usko povezani. Pre svega zato što pilule uvek počinjete da pijete prvog dana ciklusa. Prvi dan ciklusa nije prvi dan nakon završetka menstruacije, to je česta zabluda među devojkama. Naime, početak ciklusa je ustvari prvi dan menstruacije. Sa prvom menstruacijom se ispija i prva tableta.

Naravno, postoji na internetu ogroman broj saveta kako se još koriste pilule za kontracepciju.

Kada se očekuju prvi rezultati

Efekti kontraceptivnog sredstva počinju u prvih sedam dana od početka korišćenja. To je samo pod uslovom da pilule uzimate redovno i bez greške. Najviše se u tih prvih mesec dana i dešava da se zaboravi njihovo uzimanje. Zato neki ginekolozi napominju da potpuna zaštita od neželjene trudnoće počinje tek sa drugom kutijom.

Pilule utiču na menstrualni ciklus tako što ga mogu regulisati i što njime možete na izvestan način manipulisati. Ginekolozi prepisuju ovaj lek upravo onim devojkama koje imaju neredovan, bolan i obilan menstrualan ciklus.

Već pri prvoj kutiji pilula ćete primetiti kako su krvarenja podnošljivija, kako su se bolovi bitno smanjili.Obim krvarenja se znatno smanjuje, tako da ćete vrlo brzo moći normalno da funkcionišete.

Kada su u pitanju obilne menstruacije, neki ginekolozi preporučuju da se sa pilulama krene ne prvog, većpetog dana ciklusa. Tako ćete zaštitu od trudnoće imati tek kada krenete sa drugom kutijom. Ovo je nije ustaljena praksa, jer se većinom sa pilulama počinje prvog dana menstruacije.

Takođe, kontraceptivne pilule možete da koristite i ako želite da pomerite ciklus. To je prilično praktično ako vas čeka neki važan događaj, kao što su odlasci na more ili venčanja. Da biste produžili ciklus samo nastavite da uzimate pilule iz nove kutije bez ikakve pauze. Krvarenje će izostati.

Ako pak pijete tablete od 28 pilula, nemojte da pijete poslednjih 7, nego počnite sa novom kutijom. Preostalih 7 pilula iz stare kutije popijte onda kada želite da dobijete menstruaciju.

Koje su prednosti, a koje mane kontraceptivnih pilula?

U prednosti se ubrajaju: regulacija menstrualnog ciklusa, čistiji ten, sjajnija kosa, jači nokti, gubitak na težini, veći obim grudi i bolje raspoloženje. Ovi efekti su sasvim mogući ako pilule koje uzimate odgovaraju vašem hormonskom statusu. Zato dobar procenat žena koje koriste kontraceptivne pilule kažu da ne bi više prešle ni na jedan drugi vid kontracepcije.

Loša strana ovog kontraceptivnog sredstva ogleda se u tome što povećavaju rizike od raznih bolesti. Pored toga, javljaju se i razni drugi neželjeni efekti kao što su glavobolja, otečenost i bol u grudima, blago krvarenje (a da nije menstrualno), dobijanje na težini. Njima se pridružuju i suvoća vagine, migrena, otečenost, osip.

Od kritičnih neželjenih efekata izdvajaju se tromboza, karcinom grlića materice, karcinom dojke, kamen u žuči, teška alergijska reakcija i razna oboljenja jetre. Baš zbog svih ovih dejstva je neophodno da se posavetujete sa ginekologom i odradite analizu hormona. Ženama koje u bližoj rodbini imaju nekog ko je oboleo od bilo koje pomenute bolesti se ne preporučuje uzimanje pilula za kontracepciju.

Pored toga,efekte ovih pilula smanjuju pojedini antibiotici, lekovi za HIV, neki lekovi protiv gljivičnih oboljenja, kantarion, lekovi za epilepsiju i sedativi. Specijalistima ginekologije obavezno prijavite ako pijete neke druge lekove.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs