Share
Šta sve treba znati pri prodaji havarisanog vozila

Šta sve treba znati pri prodaji havarisanog vozila

To što imate havarisano vozilo ne znači da ste u totalnom gubitku. I dalje je moguće izvući nešto dobro iz havarisanog automobila i zaraditi novac. Pročitajte šta sve treba znati pri prodaji havarisanog vozila.

Šta je havarisano vozilo

Smatra da je vozilo havarisano ako je učestvovalo u udesu, i usled oštećenja nije više u voznom stanju. Mada se ovaj naziv koristi i za vozila koja nisu učestvovala u udesu, ali svakako nisu u upotrebljivom stanju iz nekog razloga.

Ralozi zbog kojih vozilo može biti havarisano su brojni. Možda je vozilo učestvovalo u udesu pri kojem su oštećeni vitalni delovi automobila, poplavi, požaru ili je zbog dugog stajanja unutrašnjost automobila poprimila nesnosan miris, a nije retkost da se glodari nastane u vozilu i unište elektroniku.

Najopasnije je vozilo koje je doživelo mehanička oštećenja tokom udesa. Većina novijih automobila (u poslednjih 20 godina) je dizajnirana tako da se raspadne tokom udesa, kako bi se što manje sile prenelo na putnike, već da se energija rasprši pre nego što stigne do unutrašnjosti.

Popravka ovih automobila je moguća, ukoliko nisu totalno oštećeni. Vešt limar može da popravi izgled karoserije, ali caka je u tome što ne može da povrati funkcionalnost vozila. Kada se metalni delovi jednom saviju, mogu se vratiti nazad, ali njihova tvrdoća nikada više neće biti ista i u slučaju nove nesreće pružaće mnogo manji otpor.

U ekstremnim slučajevima, kada je automobil velike vrednosti ili je reč o klasiku, popravke su moguće, ali uz velike troškove i vešte ruke. Većina automobila koji su slupani i dorađivani predstavljaju opasnost za vozača i putnike. Ispravnost vazdušnih jastuka se takođe dovodi u pitanje.

Osim bezbednosnih problema, kod slupanih automobila se često poremeti geometrija automobila i veoma je teško pravilno vratiti trap u prvobitno stanje. Prepoznavanje havarisanih vozila nije uvek jednostavno, ali je moguće.

Šta raditi sa havarisanim vozilom?

Havarisano vozilo je ono koje vredi manje od popravke, tj za koji bi popravka koštala više od vrednosti koju biste dobili kada je popravljen. Postoje dve stvari koje možete da radite sa havarisanim vozilom.

Prodaja za delove

U slučaju da je automobil udaren, ali su mnogi delovi i dalje ispravni možete izvući mnogo više nego da prodajete automobil u jednoj celini. Recimo da je automobil udaren sa prednje desne strane, otišao je branik, hladnjak, točak, prednja osovina i amortizer.

Međutim, motor i dalje radi kao da mu se ništa nije desilo. Ako je reč o automobilu koji se često vozi, tim bolje, jer ćete lakše prodati auto za delove. Osim motora, možete prodati računar kompjutera, pumpu za gorivu, točkove, amortizere, sedišta i ostale upotrebljive delove.

Prodaja za reciklažu

Druga opcija je da na havarisano vozilo gledate kao na jednu veliku gomilu gvožđa, što je slučaj u stanju totalne havarije. Što je vozilo teže, to je veća vrednost, jer ima više kilograma za reciklažu.

Za zaradu nije bitna samo težina automobila, već ulogu igra i starost. Neće se gledati isto fića od 40 godina i Renault Megane star 10 godina.

Iako možete sami prodati havarisano vozilo, potrebno je vreme i trud, a ljudi često nemaju toliko raspoloživog vremena. Zato postoje agencije za otkup havarisanih vozila, koje rade upravo sve ono što smo prethodno opisali. Konstatno otkupljuju havarisane automobile, koje kasnije prodaju u delovima ili odnose na reciklažu.

Svakako računajte da u bilo kom slučaju nećete moći da dobijete cenu koju biste dobili da je auto prodat čitav. Što je i logično, budući da automobil više nije upotrebljiv.

Jednostavno ih pozovete, ispričate im u kom stanju je automobil i oni će vam uglavnom ponuditi cenu ili će se dogovoriti da dođu na lice mesta. Najbolje vam je da izdvojite delove koji se mogu lako prodati, a da njima prodate ostatak vozila za delove ili reciklažu.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs