Share
5 saveta koji će sačuvati vaše zdravlje na letovanju

5 saveta koji će sačuvati vaše zdravlje na letovanju

Boravak na moru zovemo “odmor”, ali često to bude sve osim istog. Dan proveden na suncu, izlasci do sitnih sati i svakodnevno konzumiranje alkohola nas često iscrpe i dovedu u pitanje naše zdravlje.

U slučaju da ste planirali provod u klubovima Zakintosa, Evia letovanje za mlade ili obilazak ostrvaLefkada, imajte na umu da vas čeka akcija svakog dana. Kako biste iskusili nezaboravno letovanje koje ova odredišta nude, valjalo bi da ostanete zdravi, pa evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći, dok smo o pripremi za putovanje već pisali ranije.

1. Osigurajte se

Ovo je nešto od čega bi stvarno trebalo da počnete. Često kada uplaćujemo aranžman zaboravimo na osiguranje, i onda nam se čini da su tih 10-15 € dodatan i nepotreban trošak, i da osiguranje nećete iskoristiti. Nadamo se da nećete, ali trebalo bi ga imati u svakom slučaju.

Vrlo lako se može desiti da tokom aktivnosti u moru, ili pak sportova na pesku povredite ruku, nogu, prst. Česta pojava na putovanju su i reakcije na sunce i opekline. Ukoliko planirate provod svake noći, može se desiti i da preterate sa alkoholom, pa vam nakon toga bude neophodna pomoć lekara.

Lokalne ambulante će ove nesrećne okolnosti iskoristiti da vam papreno naplate ukoliko niste osigurani. Zlu ne trebalo, ali bolje 10-15 € u startu, nego 100-150€ nakon povrede.

2. Ponesite lekove (obavezno)

Preporučljivo je da sa sobom uvek nosite najosnovnije lekove koji mogu biti “prva pomoć”. Dokazano je da more pozitivno utiče na vaše zdravlje, celokupan ambijent, pesak, plaža, morska voda, ipak, postoji ono “ali”. Ono što putnike najčešće pogađa i ono što vam najviše može pokvariti letovanje su stomačne tegobe. Ako spakujete pakovanje nekog Probiotika bićete mirni tokom celog putovanja.

Još jedna grupa lekova obavezna u vašem koferu su analgetici. Glavobolja će vas vrlo verovatno strefiti na putovanju – što od sunca, što od nespavanja. Ovi lekovi će vam dobro doći i prilikom bola od eventualne povrede ili ako vas zaboli zub.

Prehlada je nešto što vas neće zaobići ni tokom vrelih letnjih dana, tako da obezbedite se i što se toga tiče. Tablete za grlo, kapi za nos i kombinovaniprašak za prehladu pomoći će vam da spečite njene simptome.

Takođe bi bilo korisno da ponesete fastere i zavoj, kao i neku mast za opekotine. Znamo, uvek može da prođe i kiselo mleko da ohladi opekotine, al ako letujete u Grčkoj, ne nadajte se ničemu osim grčkog jogurta, koji samo donekle odgovara “opisu”.

3. Pazite šta jedete!

Kao što smo već napomenuli, stomačne tegobe su najčešća boljka većine putnika. Trovanje hranom ili neispravnom vodom ume da bude vrlo neugodno, a često i vrlo opasno. Prvo i osnovno pravilo je ono što su nas mame učile od malih nogu – perite ruke! Koliko god banalno zvučalo, na putovanju je ovo još važnije nego inače.

Ukoliko nosite hranu na plažu vodite računa o tome da ne provede previše vremena na suncu. Isto važi i za hranu koju kupujete na plaži. Budite izbirljivi, ako vam izgleda da predugo stoji, verovatno je zaista tako.

Preporučuje se da izbegavati ulične sireve i generalno mlečne proizvode jer neke strane zemlje imaju drugačije zakone pasterizacije, što može rezultirati štetnim bakterijama u mlečnoj hrani.

Ako želite da probate neke egzotične specijalitete, nemojte da vas strah od trovanja u tome spreči. Ipak, budite pažljivi, jedite na mestima za koja znate da su preporučena od strane većine turista. Takođe uzmite u obzir to da li vam začinjena i ljuta hrana generalno odgovara, jer ako to nije slučaj možda ipak nije trenutak za eksperimentisanje.

4. Pazite šta pijete!

Verovali ili ne, vaš najveći neprijatelj na putovanju može da bude ni manje ni više nego – voda! Na otocima nikako ne bi smeli da pijete vodu sa česme, tako da ako planirate tu da provedete odmor računajte na kupovanje flaširane vode.

Često smo tokom celodnevnog izležavanja na vrelim temperaturama konstantno žedni, i organizam nam traži hladnu vodu. Iako zvuči teško, trudite se da voda koju pijete ne bude ledena, jer će vam ista uzrokovati jake bolove u grlu, a možda bude i pokretač prehlade.

5. Čuvajte se sunca!

Sunce je glavni razlog zbog kog odlazimo na letovanje, ali ujedno i nešto čega bi najviše trebalo da se plašite. Nećemo vam reći da bežite od sunca, jer je preplanuli ten nešto što većina nas želi tokom leta, ali postoje neka pravila kojih bi za vreme sunčanja trebalo da se pridržavate.

Prva i osnovna stvar – zaštitite kožu od sunca! Ne pomišljajte na sunčanje bez faktora, i ne brinite – nećete ostati beli. Posebna pažnja potrebna je licu i dekolteu. Tek nakon što steknete neku podlogu, možete dodati ulja za sunčanje, ali trudite se da i ona imaju neki, makar minimalni faktor. Ako ste na porodičnom putovanju, posebnu pažnju obratite na zaštitu kože vaše dece.

Možda vam se čini da nije strašno ako malo izgorite, ali jako sunce može izazvati prave opekotine koje će vam uništiti letovanje. Na izuzetno toplim destinacijama može se desiti i da vam se javi alergija od sunca, tako da ne bi bilo loše da pri ruci imate i neke lekove za alergiju.

Zdravlje je uvek najbitnije, pa i na putovanju. Ako se ne budete osećali dobro, sigurno nećete moći ni da uživate maksimalno, ni da se provedete, a ni da odmorite. Primenite ove korisne savete, ostanite zdravi, i neće biti brige.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press