Share
Premijera ‘Jesenje sonate’ u niškom pozorištu

Premijera ‘Jesenje sonate’ u niškom pozorištu

Na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak 18.06.2018. godine u 20 sati, biće premijerno izvedena master predstava Katarine Jeličić „Jesenja sonata“ po motivima drame I. Bergmana, u režiji Dejana Cicmilovića.

Radi se naime o master radu mlade glumice Katarine Jeličić, koju je niška publika nedavno imala prilike da vidi u ulozi partizanke Jelene u predstavi „U čije ime“, kao gostujuće glumice i saradnice niškog pozorišta.

Narodno pozorište u Nišu je dalo svu potrebnu tehničku logistiku i na taj način podržalo realizaciju ovog projekta i tako još jednom pokazalo da je otvoreno za sve mlade talentovane umetnike sa pozorišne scene.

U predstavi pored Katarine Jeličić u ulozi Eve, glume i prvakinja niškog pozorišta Sanja Krstović kao Šarlota i kao gostujuća glumica iz Sombora u ulozi Helene, Lea Jevtić.

Master rad „Jesenja sonata”, glumice Katarine Jeličić, poteže bazična pitanja o odrastanju, međuljudskim odnosima unutar porodice, ljubavi, prirodi umetnika, umetnosti života. U fokusu je odnos između majke i ćerke. Koje su posledice pri nedostatku majčinske ljubavi tokom odrastanja? Do kojih razmera doseže samoljublje i da li je i to zbog nekih činjenica iz prošlosti gde se sve vrti u krug i prenosi na sledeće generacije? Metafora komada se proteže i kroz današnjicu. Doba emotivne hladnoće i usamljenosti, materijalizma, egocentrizma. Imamo li svesti i potrebu da otkrijemo ko smo i šta se dešava oko nas?

Preispitujući nekada davno donesene odluke , kroz ovu dramu se ne pitamo da li su one dobre ili loše, već da li smo sposobni da živimo njihove posledice, te kakve posledice odabir vlastite slobode i doslednost svome karakteru ostavlja na druge, posebno na najbliže.

Biografija:

Katarina Jeličić, rođena 29. jula 1994.godine u Jagodini.

Diplomirana glumica, završila Fakultet umetnosti Priština – Zvečan, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Prvi profesionalni angažman bio je predstava „Baš Baš Čelik“ u Prištinskom Narodnom pozorištu, u režiji Milana Karadžića, u kojoj jetumačila lik princeze Jefimije, zatim u predstavi „Kir Janja” u režiji Dejana Cicmilovića, tumačeći lik Juce. U Narodnom pozorištu u Nišu, poverena joj je uloga mlade partizanke Jelene u predstavi „U čije ime”, u režiji Milana Karadžića. Pored pozorišnih uloga, tumačila jelik Lenke u seriji „Komšije”, u režiji Milana Karadžića.

Na festivalu „Prkos“ u Knjaževcu, dobitnica nagrade za scenski govor od strane Radio televizije Beograd.

Dobitnica nagrade „Naisa“ za najbolju žensku epizodnu ulogu na međunarodnom festivalu studentskih pozorišta „Urban fest“ u Nišu, tumačeći lik Lakija iz Beketovog komada „Čekajući Godoa”.

Zapažen rezultat ostvarila na „Danima Danila Lazovića“ u Priboju, govoreći poeziju. Na interkontinentalnom festivalu „Kestenburg“ u Banja Luci, dobitnica nagrade „Kesten“ za glumicu večeri, takođe za lik Lakija.

Na takmičenju besedništva „Sirmium lux verbi“ u Sremskoj Mitrovici, osvojila I mesto u kategoriji interpretacija, kao i nagradu koju dodeljuje Advokatska kancelarija Levajac. U saradnji sa „NGO Žensko pravo“ i američkom koreografkinjom Christie Coleman, izvodila koreografiju savremenog baleta „Korak ka promenama” u Kosovskoj Mitrovici.

Na Fakultetu umetnosti Priština/Zvečan, radila godinu dana kao student demonstrator iz predmeta dikcija.

 

Autor: Media Press