Share
Čistite slušalice i ne delite ih – na njima su često gadne stvari

Čistite slušalice i ne delite ih – na njima su često gadne stvari

Od mrtvih ćelija do voska iz ušiju i bakterija – sve to može se naći na slušalicama koje koristite svakodnevno. Zato je izuzetno važno da ih redovno čistite, a prema studiji objavljenoj u magazinu “Online Journal of Health and Allied Sciences” česta upotreba slušalica koje se stavljaju u uho povećava razmnožavanje bakterija unutar bubne opne.

Takođe, treba da izbegavate da delite slušalice. Posebno u teretani i tokom vežbanja jer tada se pojačano znojite, a to doprinosi razvoju loših bakterija, prenosi “Daily Mail”. Zanimljivo je i da korišćenje slušalica dok telo proizvodi velike količine znoja može dovesti do”plivačkog uha”, bolne infekcije ušnog kanala. “Prljave slušalice su rasadnik bakterija, gljivica. Na njima se nalazi i vosak iz ušiju pomešan s oljuštenim ćelijama kože, sitnim česticama prljavštine. Zato deljenje s drugima nije dobra ideja. Tokom istraživana pronašli smo štetne bakterije na 92 odsto slušalica i to kod ljudi koji su ih redovno delili s drugima”, rekao je za “Daily mail” dr Čiranaj Mikopadaj sa Univerziteta “Manipal” u Indiji.

Slušalice se moraju očistiti mekom, jedva vlažnom krpom, nikad mokrom. Krpicu navlažite s malo deterdženta i malo mlake vode pa tapkajte nežno po slušalicama. Takođe, alkohol je odlično pomagalo – ubija bakterije, uklanja naslage nečistoće i brzo isparava.

 

Izvor: B92.net