Share
Fejsbuk se uvek kleo da će biti besplatan, ali počinju sa naplatom članstva u grupi

Fejsbuk se uvek kleo da će biti besplatan, ali počinju sa naplatom članstva u grupi

Fejsbuk je najavio početak pilot projekta koji za cilj ima naplatu članstva u Fejsbuk grupama. Osnovni razlog zbog kojeg će doći do promene dosadašnje politike bazirane na besplatnoj usluzi je želja da se pruži potpora administratorima grupa koji svojim trudom i svakodnevnim angažmanom doprinose kvalitetu i raznolikosti društva.

– Ohrabreni pitanjima pojedinih admina Fejsbuk grupa, odlučili smo da je došlo vreme da im pružimo podršku kako bi svoj kvalitetan rad mogli da nastave u financijski sigurnijem okruženju – navodi se u službenoj izjavi Fejsbuka.

Pilot projekat, čija primena počinje danas, biće primenjen na nekoliko Fejsbuk grupa čiji će korisnici dobiti obaveštenje da za dalju participaciju u grupi treba da plate članarinu.

Prema javno dostupnim informacijama, mesečnu naknadu za korišćenje svojih platformi će određivati sami administratori, a one će se kretati u rasponu od 4,99 do 29,99 američkih dolara. Pretplata će moći da se izvrši na jednostavan način – uplatom traženog iznosa putem Fejsbuk aplikacije na iOS i Android telefonima.

– Smatramo da će mera koja je preduzeta da se administratorima omogući zarada za njihov angažman održavanja grupa u krajnjoj liniji doprineti i razvoju digitalne zajednice – stoji u saopštenju.

Stručnjaci smatraju da je pilot projekat pokušaj Fejsbuka da testira kako će korisnici reagovati na plaćanje sadržaja, o kojem se u poslednje vreme sve češće govorilo među poznanicima Marka Zakerberga.

 

Izvor: Krstarica.com