Share
Ne spavajte sa telefonom: Ako vam je bliže telu od ovoga, možete da dobijete rak!

Ne spavajte sa telefonom: Ako vam je bliže telu od ovoga, možete da dobijete rak!

Ministarstvo zdravlja Kalifornije upozorilo je ljude da ne drže svoje telefone uz telo kada uveče legnu jer mogu da izazovu rak.

Stručnjaci su čak objavili i poseban vodič za smanjenje izloženosti radijaciji koju oni emituju usled sve većeg broja dokaza da mogu da izazovu rak, probleme sa mentalnim zdravljem i reproduktivnim zdravljem.

Mobilni telefoni emituju informacije uz pomoć radio signala niske frekvencije, a to može da nas izloži nezdravoj radijaciji, posebno kada gledamo ili skidamo velike fajlove kao što su video snimci i pesme.

Ipak, stručnjaci napominju da dokazi nisu definitivno pokazali da je ova radijacija opasna, ali da postoji dovoljno istraživanja koja ukazuju na to i d abi zbog toga trebalo da budemo posebno oprezni.

– Držanje telefona u direktnom kontaktu sa telom nikada nije bila dobra ideja. Zapravo, sami proizvođači telefona se slažu sa ovom tvrdnjom, a neki od njih čak daju i upozorenja uz kupljeni telefon.

Naše mišljenje je da bi telefon trebalo da od tela bude udaljen barem za dužinu ruke, upozoravaju stručnjaci.

Kao najbolje rešenje oni preporučuju korišćenje bežičnih slušalica kako bi telefon bio dovoljno daleko od tela, prenosi Daily Mail.

 

Izvor: Web-tribune.com