Share
Pogledajte ko sve može da čita vaše poruke na Gmail

Pogledajte ko sve može da čita vaše poruke na Gmail

Mnoge kompanije skeniraju poruke elektronske pošte svojih korisnika kako bi unapredile proizvode,ali ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Gugl nema ništa protiv toga

Mnoge kompanije skeniraju poruke elektronske pošte svojih korisnika kako bi unapredile proizvode,ali ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Gugl nema ništa protiv toga.

Isto je i sa ostalim pružaocima usluga elektronske pošte u čijim uslovima korišćenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposleni koji rade za stotine kompanija koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmail, piše Biznis Insajder, a prenosi “Tportal”.

Prie godinu dana Gugl je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana.

Korisnici “Gmail” koji su se prijavili za ‘usluge temeljene na e-pošti’ kao što su ‘upoređivanje cena za kupovinu’ i ‘automatizovane usluge za planiranje puta’ najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio Vol strit žurnal.

Stotine programera elektronski ‘skeniraju’ pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih doista čitaju. Gugl je odbio da komentariše.

GUGL KONTROLIŠE KOME ĆE DATI PRISTUP, ALI NE I ŠTA ĆE KOMPANIJE KASNIJE DA RADE SA PODACIMA

Nije vest da Gugl i mnogi vrhunski davatelji usluga elektronske pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim sandučićima te su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli da koriste njihove usluge. “Spoljašnje” aplikacije i stranice moraju proći proces provere, a kako bi se osigurao, Gugl zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti.

Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Gugl učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke.

Mikael Berner, izvršni direktor “Edison Softvera”, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju elektronske pošte, izjavio je kako su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotina korisnika Gmail u cilju izgradnje nove funkcije.

Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje ‘uobičajena praksa’.

SVE PIŠE U USLOVIMA KORIŠĆENjA

Kompanije koje su se obratile mediju The Journal” potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima te da primenjuju stroga pravila u vezi sa rukovanjem e-poštom.

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Gugl radi drugačije od Majkrosofta ili drugih vrhunskih pružalaca usluga elektronske pošte. Prema The Journal”, ništa u Majkrosoftovim ili Jahu sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih.

 

Izvor: Novosti.rs