Share
Koliko alkohol ostaje u ‘sistemu’?

Koliko alkohol ostaje u ‘sistemu’?

Evo koliko je vašem telu potrebno vremena da izmetaboliše alkohol koji popijete tokom jednog ludog izlaska.

Na ovo pitanje nema “jednostavnog” odgovora, pošto to koliko će alkohol ostati u vašem organizmu zavisi od različitih faktora, ali neke opšte smernice postoje.

Koliko će se alkohol zadržati u krvi zavisi od vaše visine, težine, godina, pola i toga koliko vam je brz metabolizam. Takođe, na to će uticati i koliko ste jeli u toku dana, da li uzimate neke lekove, koliko vam je zdrava jetra, i koji ste tip i koliko jak alkohol pili.

U proseku, jetra za jedan sat izmetaboliše 30 mililitara alkoholnog pića, a pet i po sati potrebno je da se nivo alkohola u krvi spusti na nivo da možete da sednete za volan.

Prosečno vreme potrebno da se izmetaboliše čaša od 250 mililitara vina je – tri sata. Za pola litre piva, sa uobičajenim procentom alkohola, biće potrebno dva sata (duže, naravno, ako je pivo jače).

Ako počnete da pijete uveče, i nastavite da menjate kafiće i provodite se do posle ponoći, u vašoj krvi će ujutru garantovano i dalje biti alkohola.

Zbog toga… NIKAD nemojte sesti za volan, čak ni ujutru da odete na posao, ako ste bančili prethodne noći. Alkohol je još u vama.

 

Izvor: Pressserbia.com