Share
Kako naći praksu i posao u tekućoj godini

Kako naći praksu i posao u tekućoj godini

Do sada vam je sigurno postalo vrlo jasno – niko vas neće vući za rukav da idete kod njih da radite. Aktivirajte se na svim frontovima i dane nezaposlenosti ostavite za sobom – a ovde saznajte odakle početi i kako sve to ide!

Kako naći praksu i posao u 2018. godini

Do sada vam je sigurno postalo vrlo jasno – niko vas neće vući za rukav da idete kod njih da radite. Aktivirajte se na svim frontovima i dane nezaposlenosti ostavite za sobom – a ovde saznajte odakle početi i kako sve to ide!

Teško, nemoguće, preko veze, po lošim uslovima – potraga za poslom, ili makar praksom u poslednje vreme čini se kao nemoguća misija. Kako biste se osigurali da ste uradili sve što je u vašoj moći i bili ispred konkurencije kada konkurišete za praksu ili posao, prođite kroz ovu listu korisnih saveta – možda ćete već sledeće nedelje u ovo doba biti na novom radnom mestu!

Gde „rastu” oglasi za posao?

I samo češljanje oglasa za poslove i prakse nije jednostavno: odvojiti bitno od nebitnog, dobre kompanije od eksploatatora, pa na kraju i znati šta tačno želiš da radiš. Vrlo mali broj ljudi dobije poziv sa biroa, tako da stvari ne treba prepuštati slučaju.

Na svu sreću – potraga počinje i završava se u vašoj fotelji, online. Plaćene studentske prakse i poslove koji se mogu kombinovati sa studiranjem možete pronaći u:

 • studentskim grupama – u grupi studenata fakulteta koji studirate ili ste studirali povremeno okače konkurse za relevantnu praksu ili posao;
 • specijalizovanim sajtovima i aplikacijama – ukucajte kriterijume kao što su struka, udaljenost i neophodne veštine, kako bi se isfiltrirale pogodne ponude;
 • sajtovima eminentnih firmi i kompanija gde biste voleli da radite – pogledajte odeljak careers!
 • društvene mreže – znajući da su svi tu, poslodavci na Fejsbuk i Instagram stranice kače oglase za posao, bilo putem običnih ili sponzorisanih objava; lajkujte njihove stranice da biste ostali informisani!

Kako vam ništa ne bi promaklo, prijavite se za newsletter – e i redovno proveravajte da li se nova ponuda krije u sandučetu.

Kako izgleda Vaš CV?

Kada ste proverili da vaša mejl adresa ne sadrži dovitljive nadimke od pre deset godina, već je jednostavna i profesionalna, pročešljajte svoj CV.

Ovo nikako ne stavljajte u njega:

 • laži i preuveličavanje – postoji naćin da se podaci provere, bilo istraživanjem, bilo na razgovoru na koji će vas pozvati;
 • preopširne opise zaduženja – ceo CV ne treba da prelazi jednu stranu A4 formata, osim ako nemate zaista mnogo relevantnog iskustva i veština;
 • nebitne podatke – dobro proučite oglas za posao i šta se od vas zahteva i očekuje, kakva je firma u pitanju, i onda odgovorite na te zahteve;
 • fraze i klišee – HR će pregledati mnogo radnih biografija – bolje je da se istaknete, ili makar izostavite izraze od kojih je svima odavno muka.

Dobar CV treba da je pregledan, sažet, pismen i informativan; prilagodite ga svaki put kada ga šaljete na različitu adresu, i razmislite kako se sa njim uklapa motivaciono pismo.

Samo motivaciono pismo dolazi kao temeljnije objašnjenje vašeg karijernog i obrazovnog toka. Uz obavezno profesionalan ton, budite vedri, samouvereni i šarmantni – ali oprezno sa humorom!

A čime popuniti CV?

Znate kako napisati CV – ali imate li dobar materijal za njega?

Relevantna znanja, veštine i iskustvo odrediće da li će vas pozvati na razgovor, kada ste dobrom formom uspeli da „uhvatite” pogled poslodavaca. Pored fakulteta (a mnogo važnije od desetki) treba se angažovati i na vannastavnim aktivnostima, kursevima, seminarima i edukacijama.

Od mladih praktikanata i potencijalnih zaposlenih očekuje se sledeće:

 • aktivno interesovanje za oblast;
 • poznavanje modernih tehnologija i alata za rad na računaru;
 • alati za organizaciju posla i internu komunikaciju (Asana, Trello, Slack).

Kako od praktikanta postati zaposleni?

Ako ste uspeli da dobijete praksu na željenom mestu, imate odličnu priliku da tu i ostanete i dobijete posao ukoliko ste zadovoljni uslovima rada!

Tokom praktikantskog staža, budite vredni, precizni i odgovorni – ona osoba na koju se zaista može osloniti. Učenje je proces koji se ne završava – pitajte iskusne kolege da vam objasne kako neke stvari funkcionišu, i obilno koristite prilike za usavršavanje koje se nude u firmi. Postanite radnik kog je skupo i teško zameniti, i po završetku prakse očekujte ponudu da ostanete.

Nije teško, ali nije ni nemoguće – budite vredni, informisani i snalažljivi, tako da u potrazi za poslom što manje zavisite od puke sreće.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press