Share
Zašto psi trče za nekim automobilima?

Zašto psi trče za nekim automobilima?

Kada naiđe vozilo pored njih ili se parkira u blizini, psi instiktivno trče ili prilaze, naizgled bez posebnog razloga

Mnogi od nas su bili u situaciji kada za njihovim automobilom trče psi bez nekog posebnog povoda, ali ipak razlozi postoje.

Prvi razlog je što pas ima svoju teritoriju, a kada druga osoba priđe domu njegovog vlasnika, on će obično lajati jer ne veruje strancima. Isti je slučaj i sa vozilom u pokretu. Psi šire svoju teritoriju uriniranjem na stabla i vozila u svom okruženju. Kada se pojavi vozilo koje nisu oni “obeležili”, oni reaguju jer ne prihvataju dolazak drugog psa na svoj teritoriju.

Instikti i usamljenost su takođe razlozi zbog kojih psi trče za automobilima. Kada naiđe vozilo pored njih ili se parkira u blizini, psi instiktivno trče ili prilaze. Razlog za to mogu biti loša iskustva s vozačima ili su samo uzbuđeni. Psi su društvena bića, tako da laju ili trče za ljudima ili automobilima kada su usamljeni. Time pobeđuju dosadu.

Psi vole automobile i bicikla u pokretu, jer stvaraju buku i emituju svetlost. Zvuk automobila plaši pse. Takođe, kretanje točkova ih privlači pa zbog toga trče za vozilima.

 

Izvor: Novosti.rs