Share
Ne zamrzavajte istopljeni sladoled!

Ne zamrzavajte istopljeni sladoled!

Mnogi izvade količinu sladoleda koju žele da pojedu u posudu, a zatim ostatak ostave na kuhinjskoj površinu “u slučaju da požele još”. Međutim, neki čak i zaborave posle da vrate sladoled u zamrzivač, pa ga nađu istopljenog posle izvesnog vremena. Ono što je potrebno da znate: nikada ne zamrzavajte istopljeni sladoled.

Sigurno već znate da postoje namirnice koje ne valja ponovo zamrzavati, a sladoled je jedna od njih, evo i zašto.

Izgubiće ukus

Ono što sladoledu daje tako poseban ukus je vazduh, zbog kojeg ima tu laganu, kremastu teksturu. Kada se istopi, taj vazduh se gubi, a kad se nakon toga ponovo zaledi, više neće biti istog ukusa.

Imaće više leda

Kada se sladoled prvi put zaledi, kristali koji se stvaraju od leda su mali i prilično neprimetni. Ako zaledite sladoled nakon što se već jednom istopio, formiraće se mnogo veći kristali, zbog čega vaša omiljena poslastica neće imati onu divnu teksturu.

Potencijalno je opasno

Baš kao i bilo koji drugi mlečni proizvod, ako ga ostavite na sobnoj temperaturi (ili višoj temperaturi od sobne) duži vremenski period, postoji opasnost da se u njemu razviju bakterije.

S obzirom na to da je sladoled na početku zaleđen, bakterije se ne mogu razviti odmah, već samo ako sladoled duži stoji odleđen. Zato, ako vam se slučajno desi da ste zaboravili da ga vratite u zamrzivač i nekoliko sati je stajao na sobnoj temperaturi, postoji rizik da su se bakterije razvile i najbolje je da ga ne pojedete.

 

Izvor: Mondo.rs