Share
Do zdravijeg srca i mozga uz čašu piva?

Do zdravijeg srca i mozga uz čašu piva?

Umereno konzumiranje piva može da ima određene zdravstvene prednosti, između ostalog, smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje mozga, tvrde autori novog istraživanja objavljenog u Američkom žurnalu medicinskih nauka.

Naučnici navode da u pivu ima više proteina i vitamina B nego u vinu, da sadrži visok nivo antioksidansa i da može smanjiti rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti.

„Lekari bi trebalo da postanu svesni sve većeg broja dokaza koji ukazuju na nutritivne i zdravstvene prednosti umerenog unosa ovog alkoholnog napitka“, navodi se u studiji.

Nutricionistkinja Sisi Jip ističe da pivo u tragovima sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma, cinka, bakra, mangana, selena, fluorida i silicijuma, piše Saut Čajna morning post (South China Morning Post).

„Pivo takođe ima niz polifenola kao što su flavonoidi i fenolne kiseline koje doprinose ukusu i punoći napitka“, objasnila je Jipova.

Ovi polifenoli su prirodne supstance koji se nalaze u biljakama i pomažu ljudskom telu u borbi protiv bolesti. Dovode i do smanjenja rizika od razvoja dijabetesa i bolesti srca, a štite i kognitivnu funkciju.

Ipak naučnici, u obrazloženju uz rezultate istraživanja objavljenom u Američkom žurnalu medicinskih nauka (American Journal of Medical Sciences), ističu da se ovakve dobrobiti ispoljavaju samo u slučajevima umerenog konzumiranja piva.

 

Izvor: Rts.rs