Share
Zašto je muškarcima lakše da smršaju nego ženama

Zašto je muškarcima lakše da smršaju nego ženama

Život nije fer, šta da vam kažemo…

Studije pokazuju da je muškarcima lakše da smršaju nego ženama. Nepravedno zar ne, naročito ako uzmete u obzir da se oni mnogo manje potresaju oko eventualnog viška kilograma…

U čemu je tajna? U pitanju je kombinacija više faktora, idemo redom:

Muškarci su krupniji. A što ste krupniji, više energije trošite, bilo da se krećete, bilo da samo sedite na kauču ispred televizora. Bazalni metabolizam muškarca je viši nego onaj kod žena, a ako uzmete u obzir da ne njega “ode” oko 70 odsto energije koju utrošimo u toku dana, vidite da su muškarci već samim tim u prednosti. Sve što treba da urade da bi smršali je da malo smanje unos, a njihov viši kapacitet za utrošak energije uradiće ostalo.

Osim toga, muškarci imaju i više mišića, a povećana mišićna masa znači i povećan utrošak energije. Sa starenjem, naša mišićna masa se smanjuje, što objašnjava i činjenicu da je sa godinama sve teže otarasiti se “viška” oko struka.

Kad razmišljamo o vežbanju u kontekstu gubitka kilograma, obično nam prvo na pamet pada trčanje na traci, brzo hodanje ili plivanje. To sve “radi”, ali nije loše ubaciti povremeno i vežbe snage, naročito one koje angažuju velike grupe mišića, tako će rezultati biti bolji.

Muškarci generalno ređe pripremaju hranu nego žene. Samim tim, nisu izloženi svim onim usputnim zalogajima, znate ono, da probam da li je dovoljno slano, da nije prezačinjeno, da uzmem komadić koji je ostao da se ne baci… Sve to se samo “sabira” i gomila tamo gde ne želimo.

Istraživanja pokazuju i da muškarci, za razliku od žena, relativno retko posežu za hranom kad su neraspoloženi, frustrirani ili kad im je prosto dosadno.

I, šta ženama preostaje? Pa, ne možete se boriti sa činjenicom da imate XX hromozome, ali možete da napravite određene promene u životnom stilu. Bazalni metabolizam utiče na 70 odsto utroška energije, ali još vam preostaje onih 30 odsto na koje možete da utičete snagom volje.

Budite aktivni, iskoristite svaku priliku da budete u pokretu, birajte stepenice umesto lifta, pešačenje umesto autobusa ili automobila, i uskoro ćete početi da se osećate bolje, a bićete zadovoljniji i izgledom. I, obratite pažnju ne samo na to ŠTA i KOLIKO, već i KADA i ZAŠTO jedete.

 

Izvor: Mondo.rs