Share
Ako želite da se opustite, samo jedno je važno!

Ako želite da se opustite, samo jedno je važno!

Naučnici imaju dobar savet za sve vas kojima je teško da se opustite. Treba samo jednu sitnicu da promenite, i bićete mnogo, mnogo srećniji.

Ako želite da budete srećni, ne pokušavajte sve da planirate. OK je da imate grubu ideju kako bi stvari trebalo da se odvijaju, ali čim počnete da pravite precizne vremenske odrednice, zabava je već propala.

Čim probate da organizujete sebi slobodan dan, ili vreme uživanja, sve postaje znatno manje zabavno pošto tako onemogućavate ono što je najvažnije – slobodu da radite ono što poželite u trenutku.

“Onog trenutka kad na bilo koji način ograničite neku zabavnu aktivnost, ukrali ste sebi malo uživanja”, kaže dr Selin Malkok sa Ohajo stejt univerziteta.

Ako već morate da napravite nekakav plan čak i za vreme uživanja, neka bude samo okviran. Recimo, ako želite nešto u čemu uživate da radite popodne, bolje je da odreednica bude “posle posla”, umesto “u 18 sati”, savetuje ona.

Kad sebi dozvolite malo slobode, makar i na tako banalnom nivou, opada stepen stresa.

Takođe, važno je i da ne planirate više zabavnih aktivnosti u nizu, sa strogo određenim vremenom.

Ako isplanirate šetnju, pa bioskop, pa večeru u nizu, nećete se dovoljno opustiti.

“Kad napravimo tako precizan plan, sve vreme gledamo na sat i ne uspevamo da uživamo u trenutku. Tako kao da priželjkujete da se završi nešto što vam prija, samo da biste se posvetili sledećoj stavci svog plana”, kaže ona.

Stvar je u tome što je naš mozak unapred okupiran onim što nam predstoji, i uvek nam se čini da je ono što u tom trenutku radimo, koliko god da u tome uživamo, manje zabavno od onoga što nas tek očekuje.

Da biste mogli da se opustite, najvažnije je da uživate u trenutku. Budite spontani i nemojte živeti prema “kalendaru”, savetuju psiholozi.

 

Izvor: Mondo.rs