Share
Sinoć počeo glavni program Nišvila

Sinoć počeo glavni program Nišvila

Sinoć je počeo glavni muzički program Nišville festivala. Prve večeri na Earth & Sky stejdžu nastupila su velika jazz i rege imena i dodeljena je nagrada za životno delo Lazaru Tošiću, bubnjaru sa bogatom biografijom i velikanom srpske jazz scene. Pored njega su nastupili Monsegurs young big band, Hartyga, Kenny Garret Quintet, Inner Circle, jedno od najvećih imene svetske rege scene. Veče su zatvorili Paz band gosti iz Izraela.

Inner Circle; foto: M.B. – Mediapress.rs

Sa ostalih mnogobrojnih stejdževa izdvojili su se Saša Trajković & Poduhvat Serbon, Sana Garić, Zona B i veterani alternativne rok scene Pressing.

Kenny Garret Quintet; foto: Predrag Stamenković – Mediapress.rs

Uz razne izložbe, predstave i performanse, Youth stejdž je bio rezervisan za mlade nade jazz scene.

Lazar Tošić Band; foto: Predrag Stamenković – Mediapress.rs

Za najposvećenije od ponoći do jutra bio je otvoren Jazz Dance stejdž uz nastup poznatih svetskih dj-eva.

Pressing; foto: Predrag Stamenković – Mediapress.rs

Prvo veče i fenomalna atmosfera, veliki broj posetilaca, kao i lepo vreme obećavaju još jedan kvalitetan vikend u gradu na Nišavi.

Nišville festival; foto: Predrag Stamenković – Mediapress.rs

Večeras nas očekuju nastupi najpre jednog od najboljih poljskih sastava savremenijeg džez izraza Wojcinski/Szmanda quartet, uslediće i Vein trio iz Švajcarske, a zatim i najtraženiji muzičar na njujorškoj sceni ruski saksofonista Dmitry Baevsky sa svojim kvartetom. Kao zvezde večeri nastupiće bračni par Omar Hakim i Rachel Z u okviru sastava OZ Experience. On je najpoznatiji bubnjar na prelazu u novi milenijum, a ona pijanistkinja koja je nastupala sa velikanima džeza kao što je Al Di Meola. Na Nišville po prvi put dolazi najpopularnija i najuticajnija vokalna džez grupa svih vremena The Manhattan Transfer. Ova grupa je osvojila 10 Gremi nagrada, a njihov album iz 1985. godine je bio drugi najnominovaniji album u istoriji odmah iza “Thrillera” Michael Jacksona. Kraj večeri rezervisan je za sedmočlani The Juke Joint Royals iz Austrije i za najbolju soul pevačicu iz Bugarske po oceni BBC radija, Ruth Kolevu.

 

Autori teksta: Darja Jovanović, M.B. – Mediapress.rs