Share
Sve što treba da znate o laminatu: Prednosti i mane laminatnih podova

Sve što treba da znate o laminatu: Prednosti i mane laminatnih podova

Renovirate kuću ili stan, ili se možda useljavate u novi dom, i razmišljate o tome kako da rešite problem podova? Postoje različite opcije, a jedno od rešenja je i laminatni pod; jednostavno postavljanje i niski troškovi izgledaju veoma primamljivo pri izboru rešenja za podne površine vašeg životnog prostora.

Od trenutka kada je prvi put postavljen, zbog svoje ekonomičnosti i praktičnosti, laminat je do danas postao jedna od najpopularnijih podnih obloga.Nije skup, otporan je, izgleda lepoi imatedobar osećaj dok gazite po njemu. Čak se koristi i kao vrsta visoko kvalitetnog premijum poda u luksuznim kućama.

A šta je u stvari laminatni pod? Koje su njegove prednosti i mane? Saznajte u nastavku ovog članka.

Šta je laminat?

Laminatne podne obloge su mešavina različitih materijala od kojih drvo čini 80-90%.Ponekad ga nazivaju laminatni drveni pod, i to iz dva razloga. Prvi razlog je taj što je laminatni pod napravljen od presovanog drveta. A drugi,zato štoje njegova površinapokrivena slojem otpornim na habanje koji najčešćepredstavlja imitaciju drveta (ređe imitaciju kamene ploče).

Površinski sloj laminata izgleda slično kao vinil pod  i savršeno je vodootporan ako se dobro spoji. Ali se svaka sličnost tu i završava. Glavna razlika između laminatnog i vinil poda je to što su izrađeni od potpuno različitih materijal­a.

Laminat se postavlja i izgleda slično kao parket. Spaja se pomoću falceva (žlebova) koji se nalaze na stranama laminatnih dasaka. Međutim,za razliku od parketa,čije postavljanje zahteva profesionalnost, laminatni pod možete i sami da postavite, uz posedovanje odgovarajućeg alata i poznavanje veštine rukovanja tim alatima.

Laminat – osnovne informacije

Od čega se pravi laminat (materijali)?

Drveni opiljci koji su spojeni pod visokim pritiskom formiraju presovane table laminata.Gornji površinski sloje table ima realističnu sliku drveta ili kamena, a to je istovremeno i nehabajući sloj koji predstavlja zaštitu unutrašnjosti laminatne daskeod uticaja sopljašnjih faktora kao što su vlaga, UV zraci ili grebanje.

Postavljanje

Laminat se postavlja slično kao i druge podne obloge od drveta (brodski pod ili parket). Table se međusobno povezuju spajanjem žlebova i ređaju se na pripremljenu podnu površinu.

Spajanje

Spajanje pomoću žlebova (falcova) je dosta jednostavno, ali treba voditi računa da su table dobro spojene. U suptrotnom, unutrašnji osetljivi slojevi laminatne daske neće biti zaštićeni od spoljnih uticaja.

Pod i podloga

Kao i kod drugih podnih obloga, postavljanje laminata zahteva ravnu i čvrstu podlogu. Između poda i laminata stavljaju se stiropor i folija,odvajajući ove dve površine i omogućavajućifleksibilnu, nežniju podlogu na podu vaše kuće ili stana. U nekim slučajevima, kada pod nije dovoljno ravan, ispod stiropora može se postaviti sloj tanke šperploče.

Cenelaminata

U odnosu na parket i druge drvene podove, kao i na kamene podne obloge, laminatni pod nije skup.Po ceni se može porediti sa luksuznim vinil podovima i nekim vrstama keramičkih pločica. Međutim, u bolje opremljenim prodajnim objektima koji pružaju najveći izbor laminata, mogu se kupiti i premijum visokokvalitetni laminatni podovi koji su dosta skuplji.

Prednosti i mane laminata

Postavljanje Laminata

Prednosti: Laminat se postavlja brzo i lako. Možete postaviti oko 30 m2 za jedan vikend laganim radom. Stariji tipovi laminatnih podova zahtevali su da se laminatne table lepe jedna za drugu.Današnje vrste laminata imaju klik sistem koji omogućava da se table sklapaju jedna za drugom kao slagalica.

Druga velika prednost je lakoća obrade – pošto su laminatne table napravljene od mekih delova, mogu se lako rezati malom ubodnom testerom ili čak skalpelom.

Mane: Iako je napravljen da se lako sklapa, klik sistem često ne funkcioniše tako dobro kao što bi trebalo. Strane laminatnih tabli često mogu postati teške za spajanje sa susednim stranama. Takođe, ako na silu pritiskate laminatne ploče da uđu jedna u drugu, rizikujete da izvijete žlebove, nako čega se ploče definitivno neće pravilno spojiti. Na taj način ugrožavate zaštitu donje mekanog sloja koji nije otporan na vlagu.

Čišćenje

Prednosti: Lamitan je izuzetno lak za čišćenje. Obrišite ga vlažnom krpom ili još bolje brisačem za laminatni pod.Kada ribatelaminat nije neophodno da koristite sredstva koja u sebi sadrže vosak. Postoje posebna sredstva za održavanje laminatnih površina.

Mane:Prekomerna količina vode može da dopre kroz sastave laminatnih pločado unutrašnjeg, neotpornog sloja uzrokujući njihovo podizanje, naročito u slučaju da falcevi nisu dobro spojeni. Prema tome, kada ribate laminat, koristite ograničenu količinu vode i što bolji brisač za laminatni pod.

Vlaga

Prednosti: Laminatni podovi se mogu postavljati u poluvlažne prostorije kao što su  ostave, kuhinje i druga mesta koja su izložena povećanoj vlažnosti usled isparavanja i sl. Sve dok su laminatne ploče spojene jedna za drugu tako da nema prostora gde bi vlaga prodrla,laminat je otporan na vodu.

Mane: Međutim, laminat neće biti otporan ako se na njemu nalaze manje bare vode – što je tipično za kuhinje i kupatila kada negde procuri voda. Za jaku vlagu, biće vam nepohodna nepropusna podona obloga, kao što je pločica od vinila ili keramike.

Trajnost i održavanje

Prednosti: Za razliku od drveta, koje se može ulubiti, laminatni pod je skoro potpuno otporan na udare i ogrebotine.Laminat ima lepo dizajniran nehabajući površinski sloj koji štiti unutrašnji mekani deo.Neki proizvođači daju garanciju od 10 i više godina na nehabajući sloj.

Površina laminatnih podova je otporna na mrlje.Čak iako vam se dogodi da napravite mrlju, možete jejednostavno očistiti vodom ili odgovarajućim sredstvom za čišćenje.

Mane: Nemogućnost ponovne obrade je jedna od najvećih mana laminatnih podova. Ako je laminat jako istrošen, duboko izgreban ili ulubljen, ne može se ponovo brusiti ili obraditi hoblovanjem, kao što to možete uraditi sa parketom. Takav laminatni pod morate zameniti.

Funkcionalnost

Prednosti: Iako se može postavljati bez stiropora ili drugih izolacionih materijala koji idu ispod, to ipak nije preporučljivo. Materijali koji idu ispod, omogućavaju veću fleksibilnost laminatne podloge i olakšavaju dugo stajanje, kao na primer,kadastojite pored šporeta ili sudopere. Takođe, stiropor je odličan toplotni izolator.

Mane: Laminatni podovi mogu biti klizavi, naročito stariji modeli. Međutim, proizvođači sve više razvijaju nehabajući sloj koji je otporan na klizanje. Takođe, laminatani pod ima tendenciju da stvori statički elektricitet (ako se eliktricitet uopšte može nazvati manom), iako se to može sprečiti vlažnim čišćenjem poda.

Izgled

Prednosti: Laminatni pod daje verodostojan izgled drveta, kamena ili drugih prirodnih materijala. Za razliku od pravog parketa, koji može imati puno nesavršenih komada koji treba da budu odbačeni ili ponovno obrađeni, sa laminatnim tablama takav problem ne postoji. Svaka laminatna tabla je istog kvaliteta i izgleda.

Mane: Ovaj verodostojni izgled prirodnog materijala nestaje ako se table ne postavljaju pravilno. U pitanju je ponavljanje šara.Ako postavljanje nije urađeno na pravi način, tako da se tabla koja se ređa okreće se za 180° i seče, možete završiti sa dve iste laminatne table koje se nalaze jedna pored druge. Onda će se taj deo poda razlikovati od drugih delova.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs