Share
Kako backup-ovati podatake sa mobilnih telefona?

Kako backup-ovati podatake sa mobilnih telefona?

Jedan od najstrašnijih scenarija koji vam se mogu dogoditi kada vam se pokvari telefon ili kada kupite novi, jeste da ostanete bez svih bitnih podataka. Mnogima su te informacije i sadržaji koji se u telefonu nalaze često vredniji od samog telefona. Taj sadržaj može podrazumevati kontakte, slike, muziku, dokumente, snimke i poruke.

Ako vam je bitno da išta od toga sačuvate, onda morate s vremena na vreme uraditi backup.

Tako ćete sve držati na zasebnoj memoriji i imaćete vaše podatke sigurne šta god da se dogodi sa samim uređajem.

Postoje dva osnovna načina kako možete uraditi backup podataka. Možete ih sačuvati u fizičkom obliku ili na cloud-u.

Kako sačuvati podatke na cloud-u?

Danas je pristup internetu prilično lak, te podaci koje budete tamo sačuvali će vam uvek biti pri ruci. Mana USB drive-a ili sličnih načina skladištenja jeste u tome što njima nemate pristup sem ako nisu fizički prisutni. Sa cloud-om nikad nećete imati taj problem, potrebna vam je samo internet mreža i sa lakoćom ćete pronaći sve vaše podatke.

Cloud je prostor na kome mogu da se skladište podaci, oni imaju određenu memoriju koja je namenjena upravo za popunjavanje informacijama.

Po iskustvima inženjera iz ProMobi.rs servisa, najčešća ali ujedno i najpoznatija skladišta su DropBox, iCloud, One Cloud i Google Drive. Cloud aplikacije možete naći na AppleStore ili Google Play i instalirati na vašem telefonu. Obično ne zauzimaju previše memorije u telefonu.

Sledeći korak jeste da napravite svoje korisničko ime i lozinku. Možete napraviti profil i preko, recimo, Gmail-a, te će na taj način biti povezan Cloud sa vašom mail adresom.

Možete sami odabrati hoće li se podaci sami backup-ovati na aplikaciju ili ćete vi odrediti koje podatke imate želju da sačuvate. Takođe, u podešavanjima aplikacije sami određujete u kom vremenskom razmaku želite da backup bude odrađen. Da li čim dospe nov podatak u telefon, jednom nedeljno, mesečno…

Kad god uđete u aplikaciju, imaćete uredan pregled po mesecima svega što ste na Cloud-u sačuvali. Ovako sačuvani podaci nikada neće biti izbrisani.

Na raspolaganju Vam je i opcija da podatke čuvate na Cloud-u, bez da instalirate aplikaciju. To je moguće tako što ćete napraviti profil na svom računaru i računar povezati sa mobilnim telefonom. Tako preko laptopa možete prebacivati podatke direktno na Cloud.

Ova opcija je preporučljiva u slučaju da nemate dovoljno interne memorije u vašem mobilnom telefonu. Takođe, ukoliko imate aplikaciju u svom uređaju, može doći do dupliranja podataka. Na primer, možete u galeriji slika videti originalnu sliku i onu koju je Cloud aplikacija kopirala i sačuvala.

Kako sačuvati podatke u fizičkom obliku?

Za one koji su ljubitelji čuvanja podataka tako da ih mogu čuvati u fijoci i u svakom trenutku znati gde se nalaze – USB, CD-ovi i memorijske kartice su pravo rešenje.

Najpre, kod prebacivanja podataka na USB ili rezanja na CD je neophodno da povežete mobilni sa računarom.

USB ili eksterni hard disk

Prebacivanje podataka će biti najbrže putem USB kabla. Dakle, sve što želite iz telefona sačuvati prosto prekopirajte na flešku. Tada je proces backup-a gotov i potrudite se da ne zaboravite gde ste sačuvali podatke. Isti postupak je i ukoliko želite da prebacite sve na eksterni hard disk.

CD

Ako ste se odlučili na to da narežete, morate najpre prebaciti sve podatke na računar, pa ih tek onda narezati na CD rom. Možda će vam biti potrebno i više CD-ova, s obzirom da slike i snimci danas zauzimaju veću memoriju.

SD Memorijske kartice

Dalje, definitivno najdelotvorniji način da sačuvate svoje podatke jeste putem memorijske kartice. Možete ih kupiti u bilo kojoj radnji sa opremom za mobilne telefone. Izaberite koliko vam je memorije potrebno. Obično se koriste kartice od 4, 8, 16 i 32 gigabajta.

Instalirajte karticu u uređaj, te nakon toga svaki podatak ručno sačuvajte na kartici. Na njoj možete sačuvati instalacije za sve aplikacije, kontakte, slike i snimke. Te ako se odlučite da vratite mobilni telefon na fabričko podešavanje samo je potrebno da prethodo backup-ujete, sve bitne podatke.

Nakon toga, izvadite memorijsku karticu iz mobilnog telefona, uključite i vratite na fabrička podešavanja. Ponovo isključite uređaj i vratite memorijsku karticu. Tada će telefon u sebi imati sve podatke koji su vam važni i oni neće nestati u procesu vraćanja na fabričko podešavanje.

Za koji god oblik backup-ovanja da se odlučite, bilo na kartici, na eksternom disku ili na Google drive-u, backup je nešto na šta svakako morate obratiti pažnju i čemu morate posvetiti mali deo svog vremena. Tako ćete uvek moći da se prisetite dragih uspomena i nećete morati da se brinete za sigurnost bitnih dokumenata.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press