Share
Pobedite strah od neuspeha

Pobedite strah od neuspeha

Evo kako da se izborite sa strahom od neuspeha.

Naša potreba za ostvarenjem, za ličnim postignućem, urođena je. To je posledica naše sposobnosti da obrađujemo informacije, pravimo planove, rešavamo probleme… Pomaže nam da imamo osećaj kontrole nad okruženjem, nad životom u krajnjoj liniji.

Ali, često je praćena strahom od neuspeha koji nam nije urođen, već stečen, naučen. Strah od neuspeha rezultat je zadirkivanja, grdnji ili osećaja stida koji nam je nametan u detinjstvu, kad nismo ispunili očekivanja.

Evo kako možete pokušati sebi da pomognete, da taj strah prevaziđete.

Usredsredite se na prikupljanje relevantnih informacija, ne obraćajte pažnju na mišljenja i očekivanja drugih ljudi (čak ni onih koji su vam bliski) u pogledu vaših odluka i vašeg života.

Sve situacije sagledavajte isključivo iz lične perspektive. Ako pokušavate svoj život da merite tuđim merilima… nikad nećete biti dovoljno uspešni. Samo ćete traćiti dragoceno vreme i energiju,

Pokušajte da nađete način da svaki mali neuspeh posmatrate kao novo iskustvo, ne da biste sebe opravdali, već zato što on to jeste. Svaki pokušaj, čak i onaj koji ne uspe iz prve, uči vas nečemu o vama samima.

Uvek dajte sve od sebe, ali nemojte sebi suditi strože nego što biste sudili nekome koga volite. To, doduše, mora da se vežba, ali počnite i malo po malo, naučićete da volite sebe i kad imate dobar dan, i kad naiđe jedan od onih dana kad zažalite što ste uopšte ustali iz kreveta.

Jedini način da prestanete da se plašite, ne samo neuspeha, nego bilo čega, jeste da zavolite sebe. Takve kakvi ste.

I imajte, uvek, ovo u vidu:

Foto: MONDO – Mario Milojević
Izvor: Mondo.rs