Share
Da li je više bolje? Koliko treninga je zdravo?

Da li je više bolje? Koliko treninga je zdravo?

Rezultati studije koja je objavljena u “Journal of the American College of Cardilogy” kažu da nije uvek tako.

Naučnici su pratili preko 1.000 zdravih osoba koje su trenirale trčanje ili nisu trenirale uopšte, tokom perioda od 12 godina, kao i njihovo zdravstveno stanje. Studija sugeriše da najbolje pozitivne rezultate na zdravlje pojedinca ima trčanje do 2 i po sata nedeljno.

Ispitivači su u ovoj danskoj studiji tražili od učesnika da se izjasne koliko često, koliko dugo i kojim intezitetom trče, kao i da pruže podatke o svom zdravstvenom stanju.

Rezultati su pokazali da je idealna brzina za trčanje oko 8 km/h, da je idealno trčati tri puta nedeljno u ukupnom trajanju od pomenutih 150 minuta.

Iako nigde ne postoje preporuke koje određuju gornju granicu fizičke aktivnosti, ova studija upućuje na to da su potrebna dalja istraživanja u ovom pravcu. Posebno zbog toga što je od 1.000 ispitanih, samo njih 36 klasifikovano u grupi trkača koji trče svakodnevno, jakim intezitetom i sa dugačkim deonicama.

Međutim, rezultati ove studije su podržani i jednom drugom studijom koja je rađena u laboratorijskim uslovima na miševima i koja je pokazala da dugotrajna, naporna fizička aktivnost može da utiče na poremećaje srčanog ritma. 

Rezultati ove studije pokazuju da je preterano vežbanje, može imati štetne posledice, jednake onima koje biste imali da ne vežbate uopšte, a da umerena fizička aktivnost ima najbolje pozitivne posledice po Vaše zdravlje.

Dok ne bude novih istraživanja u ovom pravcu, bitno je da, kao i u svemu drugom, budete umereni i u vežbanju. Jer, definitivno, više nije uvek i bolje!

 

Za Life Active, Milica Jagodić

Izvor: Trcanje.rs