Share
Na šta obratiti pažnju pri kupovini zimskih auto guma

Na šta obratiti pažnju pri kupovini zimskih auto guma

Približava se zimski period i vlasnici automobila treba da pripreme točkove za bezbednu vožnju u otežanim uslovima, kao što su sneg i poledica. Takođe, Zakon o bezbednosti saobraćaja obavezuje sve vozače da nabave zimske gume za svoje automobile, kako bi vožnja bila što sigurnija.

Naime, često se događa da na zaleđenim i snegom prekrivenim putevima, pritiskom papučice za kočnicu, diskovi za auto ne uspevaju da na vreme zaustave točkove, što često za posledicu ima saobraćajnu nesreću. Ovo se najčešće događa zbog neadekvatnih guma, koje treba promeniti i nabaviti nove kako biste zimi vozili bezbedno.

Pročitajte naredni tekst i saznajte o čemu treba da vodite računa prilikom kupovine zimskih auto guma.

Osnovne karakteristike zimskih guma u odnosu na ostale

Pre nego što se odlučite za kupovinu zimskih guma za vaše vozilo, treba da znate zašto ih je neophodno menjati u toku zimskih meseci. Dezen zimskih guma je napravljen tako da bude otpornije na sneg, jer su šare na gazećoj površini zimskih guma dublje i šire i imaju mnogo sitnih kanala, što omogućava bolje prijanjanje, trakciju i odvođenje vode i snega.

Takođe, smesa zimskih guma je znatno mekša u odnosu na ostale, a ove gume ćete prepoznati i po oznaci S ili Snow i znaka pahuljice u planini koji se nalaze na bočnoj strani gume. Uglavnom se na gumi nalazi i oznaka M+S, što je skraćenica od engleskih reči Mud and Snow (blato i sneg).

Proverite koja je odgovarajuća dimenzija guma za vaš automobil

Kako bi vaše gume trajale i izdržale sva potencijalna opterećenja, potrebno je da prilikom kupovine odaberete kvalitetne i odgovarajuće gume. U zimskim uslovima veoma je važno da gume imaju što bolji kontakt sa podlogom kako vaš automobil ne bi bio zaglavljen u snegu. Lakše i bolje upravljanje automobilom tokom vožnje po snegu omogućavaju uže gume.

Takođe, ukoliko imate novo vozilo i niste sigurni koje dimenzije guma treba da nabavite, pogledajte u priručniku koji ste dobili uz automobil ili potražite nalepnice na okviru vrata ili unutrašnjoj strani poklopca rezervoara.

Proverite i starost guma

Ukoliko ste kupili polovni automobil, obavezno proverite da li je prethodni vlasnik montirao odgovarajuće gume, kao i datum njihove prozvodnje. Naime, proizvođači guma koriste unificirani sistem označavanja guma koji možete pronaći na bočnom zidu gume. Poslednje četiri cifre označavaju datum proizvodnje. Prve dve predstavljaju nedelju, a poslednje dve godinu proizvodnje.

Obratite pažnju na kategoriju brzine i opterećenja

Prilikom kupovine auto gume, jedna od osnovnih stvari koja treba da proverite, jesu kategorija brzine i opterećenja koje gume mogu da podnesu. Ove specifikacije poznatije su kao indeksi i nalaze se na bočnoj strani guma, obično pored veličine guma.

Indeks brzine predstavlja maksimalnu brzinu koju guma može da podnese u uslovima koje određuje proizvođač. Naravno, možete montirati zimske gume koje imaju niži indeks brzine u odnosu na originalnu opremu. Treba znati da, ukoliko se koristi guma sa nižim indeksom brzine, maksimalna brzina automobila postaje ograničena tim indeksom.

Indeks opterećenja je numerička vrednost, koja pokazuje maksimalno opterećenje koje guma može da podnese pod datim pritiskom. Na primer, indeks opeterećenja od 105, znači da guma može podneti 925 kg na pritisku od 2,5 bara.

Ukoliko želite da sigurno vozite na snegu, nemojte prelaziti ograničenja tereta, koja su označena na bočnim stranama gume ili maksimalno opterećenje vozila koje je prikazano na informacionim karticama vozila. Naime, preopterećenje dovodi do povećanja temperature u gumi, pa se tako može dogoditi da guma pukne.

Izračunajte koliko kilometara prelazite godišnje

Kako biste kupili gume koje u potpunosti odgovaraju vašem vozilu, potrebno je i da izračunate koliko kilometara prelazite godišnje. Ukoliko vaš automobil koristite uglavnom za gradsku vožnju, ne vozite brže od 120 km/h i ukupno ne prelazite 5000 km, najbolji izbor za vas su standardne gume srednjeg ili nižeg kvaliteta.

Razmislite o tome koji performans i kvalitet gume su vam potrebni

Veoma je važno prilikom kupovine da izaberete gume performansa i kvaliteta koje odgovaraju vašem automobilu. Kako biste saznali koje gume su Vam potrebne, potrebno je i da znate da postoji podela guma na tri tipa:

  • Standardne koje imaju indeks brzine S, T, (H) i prečnik od 13″-15″
  • Gume za visoke performanse (HP), koje imaju indeks brzine H, V, (W) i prečnik od 15″-17″
  • Gume za ultra visoke performanse (UHP), koje imaju indeks brzine W, Z, ZR i prečnik od 16″-20″

Ukoliko želite da vozite zimi bezbedno i sigurno, potrebno je i da vodite računa o tome kakvog su kvaliteta guma. Takođe, važno je da ne mešate kvalitet gume i performans guma. Navedena tri tipa gume imaju različite nivoe kvaliteta, pa tako, na primer, postoje gume visokih performansi, čiji kvalitet nije najbolji.

Kako biste tokom zime vozili bezbedno, pridržavajte se navedenih saveta prilikom kupovine zimskih guma, vodite računa o tome koje oznake se nalaze na gumama i koliko opeterećenje mogu podneti. Ukoliko i dalje niste sigurni koje zimske gume su vam potrebne, iskusni vulkanizer vam može pomoći u izboru adekvatnih guma za vaš automobil.

 

Autor: Dragan Antić – Mediapress.rs